Åtta nya kanaler i det digitala marknätet

2003-11-13 07:46  

Radio- och TV-verket har valt ut åtta nya tevekanaler av 49 sökande för det statligt kontrollerade digitala marknätet. Fyra av de nya kanalerna är utländska, tre ägs av Kinnevik och en av TV4.

Nätbyggaren Teracom är i slutfasen med det femte digitala sändarnätet vilket öppnar dörren för fem-sex nya kanaler i det markbundna digitala tevenätet i Sverige. Dessutom har det funnits två lediga platser i de befintliga sändarnäten.

Intresset för de nya kanalerna överraskade alla. När anmälningstiden gick ut hade 50 kanaler anmält sig hos Radio- och TV-verket. En hoppade av och det blev 49 kanaler som slogs om 7-8 platser i riksnätet och sex kanaler för regionala sändningar.

Vinnare blev följande åtta tevekanaler:

TV3 (Viasat Broadcasting UK)
TV4 med en ny filmkanal
BBC World
Disney Channel Scandinavia
Viasat Sport (TV6 Sverige)
ZTV (Visast Broadcasting UK)
Discovery Science
Cartoon Network/TCM (Turner Entertainment)

För regionala sändningar i digitalnätet föreslår Radio- och TV-verket fem bolag/kanaler:

Kenbi Media, TV-Gotland
Öppna Kanalen i Göteborg
Lokal-TV Väst
Lokal-TV Öst
Ö-viks Videoteknik

MTG har inte gett upp ambitionerna
Det Kinnevikskontrollerade mediabolaget MTG, som fått med tre av sina kanaler i det nya nätet, har tidigare hotat med att inte släppa in sina kanaler i det digitala marknätet om man inte får bli operatör vid sidan av statliga Boxer.

Men när ansökningsprocessen väl var igång hängde MTG på och fick bra utdelning.

MTG säger emellertid att man inte har gett upp ambitionerna att bryta Boxers sändarmonopol utan fortsätter att förhandla med statliga Teracom, som äger Boxer, om att få bli operatör och konkurrera med Boxer om digitaltevekunderna.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt