Åtta miljoner Teliakunder får 3G

2010-11-30 15:11  

TeliaSonera blir först med 4G i Finland. Samtidigt öppnas 3g-nätet i Kazakhstan, där antalet abonnenter är nästan tre gånger fler.

Idag öppnar Telia Sonera sitt 4g-nät i Helsingfors och Åbo. Pilotkunder har testat tjänsterna sedan i somras. Men nu öppnas tjänsten kommersiellt på 2,6 GHz-bandet.

Samtidigt lanserar Telia Sonera sitt 3g-nät i Kazakhstan. Där heter mobiloperatören K-Cell som har 8,4 miljoner abonnenter.

Där har alltså Telia, som äger operatören till 51 procent, fler kunder än i Sverige och Finland tillsammans.

Telia Soneras verksamhet i Euroasien växer så det knakar. Där är vd lars Nyberg delägare i mobiloperatörer i 11 länder. Tillsammans har de elva operatörerna 130 miljoner mobilabonnenter. Det är tio gånger fler än Telia Soneras mobilnät i Norden.

Nästan en fjärdedel av Telia Soneras totala resultat kommer numera från Euroasien. Med resultat menas då rörelseresultat före avskrivningar.

Tillströmningen av nya abonnenter i Telias Euroasien-operatörer är 30 procent om året. I Sverige växer Telias abonnentstock med 3 procent.

Lönsamheten är också imponerande. Den ligger på över 50 procent, räknat som rörelseresultat före avskrivningar. Motsvarande siffra för hela koncernen är ungefär 35 procent.

De elva länderna som ingår i Telia Soneras Euroasien-verksamhet är Ryssland, Turkiet, Ukraina, Kazakhstan, Uzbekistan, Azerbaijan, Nepal. Belarus, Georgien, Tajikistan och Moldavien.

Mer om: 3G Telia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt