Åtta har redan valt 4g-leverantör

2009-11-18 14:53  

Åtta mobiloperatörer världen över har valt leverantörer till sina första 4g-nät. Och allt har inte gått till Ericsson och Huawei.

Få som följer mobilmarknaden här i Sverige har väl missat att Telia Sonera valt Ericsson för sitt 4g-nät i Stockholm, och Huawei för nätet i Oslo. Premiär i början av nästa år.

Tele2 och Telenor, som bestämt sig för att köra 4g ihop, drar också igång 2010, men har inte offentliggjort sitt val av leverantör.

Häromveckan blev det däremot klart att Telenor väljer att låta Huawei byta ut hela sitt mobilnät i Norge, det som används för 2g och 3g, samt uppgradera det till 4g. Det befintliga nätet, som byggts av Ericsson och Nokia Siemens, skrotas.

Det var ett extremt viktigt kontrakt för Huawei, som tidigare inte varit huvudleverantör till någon av de europeiska operatörerna. Kontraktet gällde bara Norge, men Telenor har mobilnät på många andra platser i världen. Telia Soneras norska konkurrent är numera världens sjätte största mobiloperatör, räknat efter antalet abonnenter.

Kanske minns ni också att amerikanska Verizon valde Ericsson och Alcatel Lucent för sitt 4g-bygge, som väntas köra igång nästa år.

Men har ni koll på vilka andra leverantörer som fått 4g-kontrakt?

Det har analyshuset Dell´Oros analytiker Scott Siegler, som följer mobilsystemmarknaden. Här är hans sammanställning:

Japanska NTT Docom räknar med 4g-premiär nästa år, och har valt utrustning från Nokia Siemens Networks och – som vanligt – från japanska NEC.

KDDI, även det en japansk operatör, har sagt att man tänker köpa 4g-utrustning från Motorola och Nec, men att man startar först 2012.

Japanska 3g-operatören Emobile gör som Telia Sonera och satsar på både Ericsson och Huawei.

Medan T-Mobile i Österrike vågar satsa på en enda, och väljer Huawei. Konkurrenten i Österrike – operatören ”Tre”- har valt Nokia Siemens för sitt 4g-nät. De två operatörerna väntas erbjuda sina abonnenter 4g 2011.

Tre i Österrike har alltså en annan strategi än Tre i Sverige, som valt bort 4g de närmaste åren för att i stället helt köra på turbo-3g.

Ericsson och Huawei har alltså fått merparten av de offentliggjorda 4g-kontrakten. Men som Scott Siegler säger i ett videoklipp ”det här är bara början”,

Han räknar med att amerikanska operatören AT&T, som sagt att man ska börja testa 4g nästa år, kör kommersiellt först 2011. Samma år som han tror att de två koreanska operatörerna SKT och KT lanserar nästa mobilgeneration.

-Medan flertalet euroepiska operatörer avvaktar, i väntan på att spektrum för 2,6 GHz och 800 MHz släpps fritt.

Mer om: Mobiloperatör 4G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt