Asus mobil blir pekplatta och laptop

2012-10-05 15:29  

NY TEKNIK TESTAR. Padfone är telefonen som blir en surfplatta som blir en bärbar dator. Med möjligheten att förse mobilen med större skärm och tangentbord vill Asus erbjuda en produkt som är billigare i inköp.

En Asus Padfone kostar runt 4 000 kronor. För pengarna får man en Android-telefon med 4,3 tum stor skärm av hyfsad kvalitet, snabb processor och version 4.0 av operativsystemet. Tack vare att Asus inte lagt på något eget gränssnitt och annat lullull är Padfone riktigt trevlig att använda.

Men det är i paket med en Padfone Station, för ytterligare 2 000 kronor, som den är speciell.

Finessen är nämligen att telefonen kan genomgå ett förvandlingsnummer. En Padfone Station ser ut som en pekplatta, men är egentligen bara ett extra batteri förpackat i en stor skärm. I övrigt är Padfone Station tömd på funktioner. Appar, bilder och dokument, processor, minne, uppkoppling, allt sånt finns i telefonen.

På baksidan av Padfone Station finns i stället en lucka där telefonen placeras och vips vaknar den stora skärmen till liv.

Ett problem är att Padfone Station med dockad telefon är en tämligen tung historia som dessutom får en rejäl bula där mobilen sitter placerad. Helt bekväm att sitta med i soffan är den alltså inte.

Men funktionsmässigt fungerar den över förväntan. Tack vare att Android 4.0 är ett operativsystem som är byggt för att användas i både telefoner och pekplattor anpassas gränssnittet automatiskt efter vilken skärm som används. Alla installerade appar kan dock inte genomgå samma förvandlingsnummer, vilket inte ser så snyggt ut men inte är något problem för apparnas funktion. Prestandan räcker gott och väl till att driva den större skärmen.

För den som vill ta ytterligare ett steg finns Padfone i ett paket med tangentbord som förvandlar pekplattan till bärbar dator. Här blir dock kompromisserna lite för stora för att motivera prispåslaget på ungefär 1 500 kronor. Det ser mer ut som en dator än vad det faktiskt är.

För de 2 000 kronor extra man betalar för en Padfone Station går det att köpa en enklare, renodlad pekplatta med Android. Kombinationstanken är dock intressant. Telefonen är prylen du alltid har med, den större skärmen behöver du bara ibland. Och tack vare att den mindre dockas i den större är samma program och samma data tillgängliga på båda ställena utan synkronisering eller molntjänster.

Plus och minus

Plus

Smart sätt att återanvända elektronik.

Snabb och bra Android-tele­fon.

Bra batteritid.

Minus

Tung och tjock som pekplatta.

Alla appar anpassar sig inte till de olika skärmstorlekarna.

Tangentbordet är ingen höjdare.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt