Astromus prövar Mars-gravitation i rymdkapsel

2004-01-21 15:14  
Astromus

Medan Mars-febern rasar vidare snickrar amerikanska och australiensiska forskare på en rymdkapsel för möss. Om två år hoppas de att den ska vara klar.

Astromus i rätt miljö
I fem veckor ska den cirkla runt jorden och samtidigt snurra 34 varv i minuten, för att åstadkomma samma dragningskraft som på Mars: 0,38-g. På jorden är dragningskraften 1-g. Vad som händer vid långvarigt viktlöst tillstånd ombord på rymdfarkoster och -stationer vet man: Man får skörare benstomme, förtvinade muskler och sämre balnssinne.

Men Mars-graviationens effekt på däggdjur vet man inget om. Förhoppningsvis ska astronautmössen ge svaret. De kommer att observeras dygnet runt med videokamera, sensorer och mätinstrument.

Så särskilt kul lär inte rymdfärden bli. Mössen får inga hjul att springa i, en sån motion skulle kunna motverka den förväntade förlusten av kroppsmassa.

Däremot får de träbitar att gnaga på, vilket enligt Paul Wooster, ledare för forskargruppen, ska hålla dem på gott humör och hindra dem från att gnaga sönder inredningen. Mer än 250 forskare deltar i projektet, Mars Gravity Biosatellite project, huvudsakligen finansierat av Nasa.

Kerstin Österberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt