Assange kräver garantier

2014-08-19 06:16  
Julian Assange (till höger) bekräftade i dag under en presskonferens med Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño Aroca (till vänster om Assange) att Wikileaksgrundaren kommer att lämna Ecuadors ambassad snart. Foto: TT

Wikileaksgrundaren Julian Assange tänker inte lämna Ecuadors ambassad i London förrän han fått garantier för att han inte kommer att utlämnas till USA. Det säger hans advokat Jennifer Robinson till australiska ABC.

Assange antydde i måndags att han "snart" tänker avbryta sin två år långa ambassadvistelse. Enligt medier har allvarliga hälsoproblem gjort honom villig att ge upp.

Robinson medger att vistelsen har haft märkbar inverkan på Wikileaksgrundarens hälsa, men att det är svårt att ange någon tidpunkt för när han kan lämna ambassaden.

– Det blir så snart villkor kan förhandlas fram som tillåter Julian att lämna ambassaden samtidigt som hans politiska asyl, för att skydda honom från risken att bli utlämnad till USA, respekteras, säger hon enligt AFP.

Julian Assange tog sin tillflykt till ambassaden för två år sedan för att undgå utlämning till Sverige där han är misstänkt för våldtäkt.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt