Asimorobotar lär sig jobba i grupp

2007-12-11 16:00  

Hondas människoliknande robot Asimo tar nu steget från att uppträda individuellt till att jobba ihop med andra – både robotar och människor. I morgon börjar ett par Asimo sina jobb som servitörer.

Ny programvara gör att nya Asimo rör sig mjukare, mer människolikt. I mötet med människor analyserar roboten hur en människa rör sig och viker undan för att inte vara i vägen.

Men främst har nya Asimo lärt sig att jobba i grupp. När flera robotar ska jobba tillsammans avgör nätverket som kopplar ihop robotarna vem av dem som först ska ta sig an uppgiften.

Avgörande kan vara vem av robotarna som befinner sig närmast uppgiften, eller status för batteriladdningen.

Dessa färdigheter kommer att börja praktiseras från och med 12 december då ett par Asimorobotar får jobb som servitörer i ett speciellt robotkafé i Hondas utvecklingsavdelning.

Inför uppgiften har de dessutom lärt sig att bära brickor och köra serveringsvagnar.

Ännu en ny funktion är att Asimo laddar batterierna vid speciella laddningsplatser när strömmen börjar sina.

Fram till sista januari nästa år ska Asimorobotar servera förfriskningar i kaféet på andra våningen i Hondas Aoyamaanläggning i Japan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt