Asbesthotet över ABB är borta

2006-03-02 08:28  
Percys synder sonade

En lång mardröm för den svensk-schweiziska industrikoncernen ABB kan vara över. ABB ser ut att få sin asbestplan godkänd av distriktsdomstolen i New Jersey. Det innebär att ABB:s kostnader för asbestskadestånd begränsas till 2,4 miljarder dollar.

Det amerikanska energibolaget Combustion Engineering var ett av alla de företag som dåvarande ABB-chefen Percy Barnevik köpte på sig under de vilda shoppingåren på 1980-talet och början av 1990-talet.
Det handlar om skadeståndskraven från asbestdrabbade amerikaner som arbetat på företaget Combustion Engineering, ett energiteknikföretag som ABB köpte 1989/1990. Hittills har ABB betalat cirka 1 miljard dollar i skadestånd och advokatkostnader.

Den uppgörelse som nu ser ut att gå igenom innebär att ABB inrättar en fond på 1,4 miljarder dollar för asbestskadestånd. Om ingen överklagar detta förslag före den 28 mars kan ABB sätta streck och betrakta skadeståndsproblemet ur världen.

Lönsam affär för amerikanska advokater
Amerikanska advokater fick i slutet av 1990-talet vittring på asbestproblemet i amerikansk industri och drog igång en våg av masstämningar mot industriföretag som använt det farliga isoleringsmedlet asbest i sin verksamhet under 1960- och 1970-talen innan cancerrisken med asbest blev uppenbar och ämnet förbjöds.

I ABB:s fall handlar det om hundratusentas stämningsansökningar från före detta anställda på Combustion Engineering. Skadestånd och advokatkostnader till ett belopp på cirka 1 miljard dollar har hittills betalats ut.

Hela ABB-koncernen riskerade att dras in i den amerikanska härvan och ABB kunde inte se något slut på eländet förrän man kom på ett sätt att avgränsa problemet till Combustion Engineering och inrättandet av en skadeståndsfond.

En månad till av ovisshet
Den första hållpunkten för att få skadeståndsfonden godkänd i rätten var den 21 februari. Om inga invändningar då hade kommit in till distriktsdomstolen i New Jersey skulle domaren fatta ett beslut den 28 februari.

I ett kortfattat meddelande på ABB:s hemsida skriver företaget att man inom kort väntar en skriftlig bekräftelse på domarens beslut. Därefter följer en period då det är möjligt att överklaga beslutet och först den 28 mars kan beslutet vinna laga kraft.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt