Årets julklapp utmanar verkligheten

2016-11-22 10:42  
Foto: Alamy

Årets julklapp är VR-glasögonen, meddelar handelns undersökningsföretag HUI Research. ”2016 är året när gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut”, säger konsultchefen Michael Cronholm.

Det blev som många trodde. VR-glasögonen kommer ligga under granen i år – om man får tro HUI. VR står för virtual reality och med hjälp av sådana glasögon upplever sig användaren vara omgiven av en datorgenererad verklighet.

– Både barn och vuxna skulle kunna önska sig det här i julklapp, men även företag som planerar stora byggprojekt kan använda det här. Användningsområdena är oändliga, säger Cronholm till TT.

Den julklapp som utses ska uppfylla HUI Researchs tre kriterier – det ska vara en nyhet eller något som har fått ett nyväckt intresse, den ska spegla den tid vi lever i samt ha ett högt försäljningsvärde eller säljas i många exemplar.

Kostnaden för glasögonen kan variera – från under hundralappen upp till tusentals kronor. HUI Research spår dock att svensken i vanlig ordning har spenderbyxorna på sig inför jul. I genomsnitt spenderar varje person 1|700 kronor _ på julmat, pynt och klappar.

Läs mer:

Läs mer: Ta en titt inuti de hajpade vr-glasögonen

Hur heta glasögonen blir i julruschen återstår att se, men redan nu verkar många vara på jakt efter VR-prylen, enligt Michael Cronholm.

– Vi vet inte, men många butikshyllor gapar tomma.

"Vi lever i den digitala tidsåldern med ständigt ny teknik samtidigt som vi lever i ett upplevelsesamhälle där vi förväntar oss mervärden och förstärkta upplevelser", lyder en del av motiveringen till årets val.

Flera experter hade redan på förhand också tippat något tekniskt, det är nämligen allra vanligast i det här sammanhanget. Bland annat var videokameran årets julklapp 1989, platt-tv:n 2004 och robotdammsugaren 2015.

– Jag tror det beror på att vi lever i den tekniska tidsåldern. Det kommer så mycket nya tekniska prylar som speglar vårt samhälle.

TT: Hur långlivade blir VR-glasögonen?

– Ingen aning, vi får se. Det som är roligt med julklapparna är att vissa bara är flugor, de försvinner året efter. Men man kommer fortfarande ihåg spikmattan och tamagotchin.

TT: Och VR?

– Vi får se hur länge de håller i sig och hur länge de ser ut som i dag.

Mer om: VR Julklapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt