Är valutan Initiative Q nya bitcoin – eller en bluff?

2018-11-07 15:21  

Det har kallats både pyramidspel och nästa generations betalmedel. Men vad är Initiative Q egentligen - och borde du hoppa på tåget?

De senaste veckorna har svenska Facebook och Twitter svämmats över av länkar till en ny valuta. Lockbetet: om du går med nu får du gratis pengar om några år.

Initiative Q låter som ännu ett pyramidspel, men grundaren hävdar att det i själva verket är nästa stora betalmedel. En digital valuta som ska lyckas där bitcoin och andra kryptovalutor gått bet.

Sedan lanseringen i somras ska projektet ha lockat över tre miljoner användare som börjat fylla sina digitala plånböcker med Q-pengar, enligt Forbes. Men är det här verkligen framtiden - eller är allt bara en avancerad bluff?

Vad är Initiative Q egentligen?

I dag är Initiative Q framförallt en idé. Om du får en inbjudan kan du registrera dig på initiativets hemsida och tilldelas en pott med ”gratis” Q-pengar. Du kan sedan värva fler medlemmar för att öka din hög med fiktiva pengar.

Men än så länge går det inte att göra något av pengarna. Du kan inte betala med dem och inte föra över dem till någon annan. Allt det kommer senare, än så länge är de bara en siffra i en databas.

Om grundarna får som de vill kommer Q att ersätta både fysiska pengar, kreditkort och digitala betaltjänster som Apple Pay och Google Pay. Dessutom ska valutan vara global från start. Exakt hur betalningar ska ske är lite luddigt, men en lösning som bygger på en app på din mobiltelefon nämns flera gånger i allmänna termer på hemsidan.

Det första steget i planen är att bygga upp en kritisk massa av användare, och sedan använda genomslaget till att övertyga butiker, e-handlare och betalföretag att börja acceptera valutan. Målsättningen är att valutan ska bli praktiskt användbar tidigast i slutet av 2020 och kanske inte förrän under 2021. Först då är Q-siffran på kontot värda något. På sikt hoppas initiativtagarna att en Q ska vara värd minst en amerikansk dollar.

Hur fungerar Initiative Q?

Initiative Q jämförs flitigt med bitcoin, och på något plan kanske det stämmer. Det är en digital valuta som inte är knuten till ett land, men där stannar likheterna.

Bitcoin är en kryptovaluta som bygger på ett avancerat och öppet system. Transaktionsloggen är distribuerad hos användarna och ingen enskild part kontrollerar valutan. Det har sina nackdelar, inte minst är nätverket otroligt energikrävande vilket Ny Teknik skrivit om tidigare.

Initiative Q är däremot en valuta som kontrolleras av ett enda företag. Den kommer inte ha samma öppenhet eller transparens som de flesta kryptovalutor. Och tekniken som grundarna kommer att använda för att bygga upp och skydda systemet vet vi inget om.

Frågan är om ens initiativtagarna bakom Q vet. I valutans tidslinje står det att de ska börja utveckla betalnätverket under 2019. Än så länge ligger allt fokus på att värva medlemmar och skapa rubriker.

Vilka ligger bakom Initiative Q?

Initiativets ansikte utåt är en israelisk entreprenör som heter Saar Wilf. Han har varit med och grundat flera startupföretag, det mest framgångsrika heter Fraud Science Corporation och utvecklade ett system för att upptäcka bedrägerier vid onlineköp. 2008 köptes bolaget upp av Paypal för 169 miljoner dollar, därefter har två av hans andra bolag köpts upp för mångmiljonbelopp av it-jättarna Oracle och Yahoo. Så vi vet att han åtminstone är bra på att starta och driva framgångsrika bolag.

Den ekonomiska modellen bakom valutan har ritats upp av ekonomiprofessorn Lawrence White vid George Mason University, skriver Financial Times. En man som gjort sig känd för att vilja avveckla den amerikanska centralbanken Federal Reserve, så hans engagemang i en privatägd valuta är kanske inte helt otippat.

Finns det risker med Initiative Q?

Gratis pengar tackar väl ingen nej till - men gratis är som vanligt ett problematiskt ord. Det har spekulerats vilt i vilka ondsinta planer som grundarna av Q bär på.

En teori är att de helt enkelt vill samla på sig data om användarna - e-postadresser, namnlistor och relationer. Sådant som Facebook, Google och andra it-jättar gärna hamstrar.

Det kan låta lätt att avfärda med att Q får ytterst knapphänt information om användarna (det räcker med namn och e-post för att registrera sig), men medlemsregistret kan vara nog så intressant. En sak Initiative Q faktiskt samlat på sig är en lista över människor som tror på pyramidspel och andra metoder för att snabbt bli rik. I databasen går det dessutom att se vilka som bjuder in flest vänner.

Det är rena guldgruvan för ljusskygga företag som vill lura folk att de kan bli rika på att sälja bantningspreparat eller andra hittepå-produkter, skriver journalisten och författaren David Gerard i ett blogginlägg där han sågar Initiative Q med fotknölarna.

Den vanligaste anklagelsen mot Q är också att valutan i sig är någon slags pyramidspel eller nätverksförsäljning (eller MLM som det också kallas). Initiativet slår ifrån sig och säger att det omöjligt kan vara så eftersom det inte går att lägga in några riktiga pengar i systemet.

Själva menar Initiative Q att du inte förlorar något på att gå med; i värsta fall förblir dina Q-pengar värdelösa och du har bara förlorat tiden det tog att registrera kontot, i bästa fall får du gratis stålar.

I sin säljtext skriver företaget uttryckligen: "om du missade bitcoin för sju år sen, vill du nog inte gå miste om detta". Säkert är det en lockelse för många. Vem hade inte velat vara en tidig bitcoin-investerare?

Det ska sägas att vi än så länge inte vet exakt hur Q vill tjäna pengar eller vad de vill göra av din data. Än mindre vet vi om en Q-krona någonsin kommer att vara värd något. Det enda som går att säga med säkerhet är att Initiative Q kommer att stoppa dina uppgifter i sin databas om du registrerar dig. Är det värt risken?

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt