Är du redo för en uppkopplad revolution?

2014-03-07 05:30  

I dag finns nästan 7 miljarder mobila abonnemang. <br/> En hisnande siffra, eller hur?<br/> Men det är ingenting mot vad som väntar.<br/> Är ni redo för en värld med 500 miljarder uppkopplade prylar? <br/> Det kommer att förändra allt. Men bara om branschen kan lösa problemen med integritet och säkerhet.

Jag har bevakat världens största mobilmässa, Mobile World Congress, sedan mitten av nittiotalet och sett antalet mobil­abonnemang öka från 85 miljoner till 6,7 miljarder.

Men det som nu är på väg att hända överträffar allt jag tidigare varit med om.

Alla företag i alla branscher kommer att påverkas av nästa mobila revolution. Alla företag, oavsett om de heter SKF, H&M, Ica eller Vattenfall, står inför ett mobilt skifte.

Det är inte bara mobiler, surfplattor och elmätare som kommer att vara uppkopplade till mobilnätet framöver. Allt – kullager, skjortor och mjölkförpackningar – kommer att kopplas upp.

Ni har säkert hört talas om prylarnas internet, eller ”internet of things” som branschen säger. Det har man talat om i flera år.  Ericsson har exempelvis en fem år gammal vision om att 50 miljarder prylar kommer att kopplas upp till nätet 2020. ­Redan det en hisnande siffra.

Men på årets mobilmässa i Barcelona, som av­slutades i förra veckan, talade branschens tungviktare om flera hundra miljarder uppkopplingar redan under 2020-talet. Bland andra John Chambers, vd för Cisco, världens största tillverkare av dataroutrar:

– Personligen tror jag på 500 miljarder uppkopplade prylar långt före nästa decenniums slut, sa han.

Det är nästan för svårt att fatta. Men vi måste ändå försöka.

I sin monter visade Ericsson exempel på branscher som tänker nytt: en uppkopplad grävskopa och en modell av ett lastfartyg från Maersk lastat med containrar som alla kommunicerar med nätet.

Bilindustrin har redan påbörjat sin förvandling. Ford valde till och med att premiärvisa sin nya uppkopplade Focus-modell på just mobilmässan i Barcelona, och inte under den stora bilmässan i Genève som pågår den här veckan.

Även EU-kommissionären Neelie Kroes talade om det kommande skiftet när allt blir mobilt.

– Mobilbranschen är en förutsättning för utvecklingen av alla ­andra branscher, sa hon under sitt ­besök i Barcelona.

Men för att denna gigantiska uppkoppling av allt och alla ska uppfattas som positiv, krävs att mobilbranschen inser de många återstående problemen.

Det har aldrig tidigare talats så mycket om integritet och säkerhet på mobilmässan. NSA-skandalen har satt tydliga spår.

Alla företag försäkrade förstås att frågorna tas på ”största allvar”. Men några lösningar presenterades inte.

Jinwoo So är vd för SK Planet, ett dotterbolag till en av världens mest avancerade mobil­operatörer, SK Telecom i Syd­korea. Han var upp­friskande ärlig under sitt framträdande.

Först berättade han att över 17 miljoner kunder handlar i SK Planets ”mobila varuhus”, och att 11 miljoner använder bolagets ”smarta plånbok”. Därmed har SK Planet tillgång till mängder av uppgifter som kan utnyttjas för att erbjuda kunderna en ännu bättre service.

– I näten finns information om vad våra kunder gör, var de rör sig, vilken typ av innehåll de konsumerar och hur deras intressen förändras över tiden, sa Jinwoo So.

Men han varnade också för den här utvecklingen. Om kunderna tappar förtroende för operatören är det kört.

– Jag anser att vi måste ge våra kunder kontrollen över sina egna data. Sedan är det är upp till oss att visa kunderna vilken nytta de kan

få genom att dela med sig av en del information.

Jinwoo So menade också att det fortfarande saknas lösningar för att skydda människors personliga integritet.

– Ingen har ännu löst de problemen, konstaterade han.

Det är hög tid att mobilbranschen gör det.

Mer om: Mobilmässan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt