Apples patent ska hindra mobiler bakom ratten

2017-04-04 10:31  
Skådespelaren Reese Whiterspoon med telefon bakom ratten. Foto: London Entertainment /Splash

Nu har Apple säkrat patentet som ska hindra dig från att kolla mobilen när du kör bil. Tyvärr måste du bära en smartwatch för att tekniken ska fungera.

Amerikanska myndigheter beräknar att omkring 660 000 personer fipplar med sin mobiltelefon bakom ratten varje dag. Gruppen ställer till en hel del problem. Under 2015 orsakade distraherade förare över 3 400 dödsfall på USA:s vägar, med fler än 390 000 trafikskadade som följd.

Tyvärr kan problemet inte lösas med en app som känner av telefonens rörelser. Ett hindrande system måste kunna identifiera skillnaden mellan en bilförare och en resande person som sitter och surfar på bussen. Problemet är inte helt enkelt, men nu verkar en lösning finnas redo för marknaden.

Nyligen fick Apple igenom ett patent på ”Detecting Controllers in Vehicles Using Wearable Devises”. Den nya mjukvaran förutsätter dock att föraren bär en smartwatch. Rörelsesensorerna i smartklockan identifierar om handen gör rattrörelser – samtidigt jämförs telefonens rörelser. Om systemet tror att innehavaren kör bilen så stänger det automatiskt av alla ljudliga aviseringar. Förhoppningsvis ska detta ta bort frestelsen att glutta på telefonen bakom ratten.

Ett problem är att smartklockorna inte precis verkar vara på väg att bli var mans egendom. Bara under det tredje kvartalet 2016 störtdök försäljningen med 52 procent jämfört med föregående år. Patentet kommer dock inte en dag för tidigt – i alla fall inte om man frågar Julio Ceja. Han blev påkörd bakifrån av en person som textade på sin telefon – och tidigare i år stämde Julio Apple för att de inte hade implementerat existerande teknik som hindrar folk från att använda sin Iphone bakom ratten. Han hänvisade till det inskickade patentet, men får nöja sig med att uppfinningen nu blivit säkrad. För det är ännu oklart huruvida Apple kommer stoppa in mjukvaran i några av sina produkter.

Läs mer:  

Läs mer: Trögt för självkörande bilar i Europa

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt