Apple vill inte ha Opera i Iphone

2008-10-29 11:44  

I java-mobiler har den norska webbläsaren Opera Mini blivit en stor framgång. Men Iphone-ägare får inte ta del av norrmännens smarta sätt att göra webben mobil. Det har Apple satt stopp för.

Webbläsaren Opera Mini är ett av de mest nedladdade java-programmen för mobiltelefoner i världen, men någon Iphone-variant finns ännu inte.

Åtminstone inte för vem som helst att använda. Ien intervju med New York Timessäger Operas vd Jon von Tetzchner att Opera Mini för Iphone är klar, men att Apple inte låter norrmännen sälja den via Apples programbutik App Store.

Från Operas pressavdelning är det locket på i frågan: "Vi har inga ytterligare kommentarer att ge, mer än att vi självklart vill se att våra produkter får så stor spridning som möjligt." skriver presschefen i ett mail till Ny Teknik.

Redan i början av året gick ryktet på nätet om att norska Opera jobbade med en Iphone-version av företagets webbläsare. Det påstods till och med att Apple ursprungligen försökt få Opera att utveckla webbläsaren som kommer förinstallerad i Iphone.

Det senare blev inte verklighet, Apple valde istället att göra en fick-version av sin egen webbläsare Safari.

Finessen med Opera Mini är att webbens innehåll inte laddas ner direkt till mobiltelefonen. Istället passerar webbsidorna Operas servrar, där bland annat bilderna förminskas och komprimeras.

Resultatet är att mindre mängd data - mindre än en tiondel - måste föras över till telefonen, med betydligt snabbare laddtider och lägre pris för den som betalar för överförd mängd data. Dessutom fungerar programmet i de flesta vanliga mobiler.

Att Apple inte släpper in Opera Mini i Iphone är den senaste indikationen på att webbläsarkriget på allvar är på väg in i mobiltelefonerna. Enmobilversion av Firefoxär på gång, och nyligen harSkyfirefått stor uppmärksamhet i branschpress, bland annat eftersom det är en webbläsare som kan visa Flash-innehåll, vilket är mycket ovanligt i mobiler.

Skyfire fungerar på ett liknande sätt som Opera Mini, men går bara att använda i datorlika mobiler med operativsystemen Symbian eller Windows Mobile.

Anders Thoresson

Mer om: Skyfire Opera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt