Apple vill bli musikens Facebook

2010-09-02 11:54  
De sociala funktionerna i Itunes kallas Ping.

Följ dina favoritartister. Se vad kompisarna lyssnar på. Köp konsertbiljetter och se vem som kommer. Det är några av de sociala funktionerna som Apple nu infogat i musikprogrammet Itunes.

Den nya sociala delen i Itunes kallas för Ping och är ett slags Facebook, inriktat på musik.

Man kan följa både artister och kompisar, läsa om deras senaste aktiviteter och få tips om deras musiklyssnande.

Det går att få konsertinfo om artister och även köpa biljetter, via partnerföretaget Live Nation Entertainment. Och så kan man se vilka av kompisarna som går på konserten.

Frågan är naturligtvis om det finns plats för ytterligare ett större socialt nätverk vid sidan av Facebook och Twitter.

Apple påpekar att Itunes används av 160 miljoner människor i 23 länder, men även Google har många användare och har ändå svårt att slå sig in på marknaden för sociala nätverk.

En annan nyhet i Itunes 10 är möjligheten att hyra tv-program för en dollar och film för tre till fyra dollar – en nyhet som främst är kopplad till nya versionen av tvboxen Apple TV.

Nytt är också att Apples teknik för att skicka musik trådlöst till andra apparater – Airtunes – nu döps om till Airplay och samtidigt öppnas upp för andra tillverkare.

Det betyder att man kan strömma musik trådlöst till högtalare och musikanläggningar från bland annat Denon, Marantz, Bowers & Wilkins, JBL och iHome. Information om låt, artist, album med mera, följer också med.

En annan nyhet med Airplay är stöd även för video. Man ska så småningom kunna titta på en film i Iphone, Ipod Touch eller Ipad, klicka på Airplay, och sedan fortsätta att titta på filmen i tv:n via Apple TV.

Det är oklart om det går att strömma musik och video från andra program än Itunes. Idag finns program från andra företag, exempelvis Rogue Amoebas Airfoil, som skickar ljud trådlöst från valfritt program på datorn via Airtunes.

Nyheterna i Itunes presenterades vid ett Apple-event i San Francisco på onsdagen.

Det hade spekulerats om en tjänst för strömmande musiklyssnande, alltså utan nedladdning, baserad på teknik från företaget Lala som Apple köpte i december 2009. Någon sådan tjänst lanserades dock inte.

Mats Lewan

Mer om: Ping Itunes

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt