Apple: Vi behöver inga fler prutt-appar

2010-09-10 14:12  

När Apple på torsdagen publicerade sin kravlista för Iphone-program dök två nyheter upp: Dels att Adobes Flashformat kom lite närmare Iphone, dels att det är nog med prutt-appar.

Att Flash tagit ett steg närmare Iphone och Ipad väckte genast uppmärksamhet i it-världen eftersom kritiken tidigare haglat mellan Apple och Adobe.

Fortfarande nobbar Apple stöd för Flash i Iphone och Ipad, men program gjorda i Flash-miljö får nu konverteras till Iphone-program, eller "appar".

Och Adobe har redan meddelat att arbetet med ett speciellt konverteringsverktyg nu återupptas.

Men lika stort intresse har de detaljerade riktlinjerna för Iphone-program rönt, en kravlista som Apple nu publicerat för första gången.

Sedan Apples programbutik (som är den enda officiella kanalen för programmen) öppnade för drygt två år sedan har de kända kraven varit få, och ibland har Apples process för godkännande verkat godtycklig.

Tonen idokumentet på sju sidor är rak, och redan i början slår Apple fast:

"Vi har över 250.000 appar i App Store. Vi behöver inga fler prutt-appar. Om din app inte gör något nyttigt eller ger någon form av underhållning som varar, kan det hända att den inte accepteras".

Apple klargör också att det finns gott om program av seriösa programmerare som inte vill att deras program ska blandas med amatörers verk.

Fler budskap är:

* Porr, som det definieras av Websters ordbok, accepteras inte.

* Ju mer en app kostar, desto hårdare granskas den.

* Appar som främst består av reklam eller marknadsföring refuseras.

* Appar som kan förväxlas med Apples produkter refuseras.

* Demo-, beta- eller testversioner av program refuseras.

* Appar som använder positionsbaserade API:er för autonom styrning av fordon,flygplan eller andra apparater refuseras.

* Appar som uppmuntrar till missbruk av alkohol eller illegala droger, eller uppmuntrar unga att dricka alkohol eller röka refuseras.

* Appars som nämner andra mobilplattformar refuseras.

* Professionella satiriker och humorister är undantagna från förbudet mot förolämpande och elaka kommantarer.

* Apple håller ett öga på appar så att de inte är olämpliga för barn.

* Om en app inte blir godkänd kan man vända sig med klagomål till Apple. Att klanka ner på Apple i media hjälper inte.

Ett hundratal krav finns formulerade i dokumentet, och Apple påpekar att det är levande – nya appar kan trigga nya frågor som ger nya regler. Men det ger åtminstone en hyfsat detaljerad bild av hur granskningen av apparna går till.

Redan i inledningen beskriver Apple också sin inställning till appar:

"Om du vill kritisera en religion, skriv en bok. Om du vill beskriva sex, skriv en bok eller en låt, eller gör en medicinsk app".

Och dokumentet avslutas med ett slags programförklaring:

"Framför allt, försök att tillsammans med oss överraska och glädja användarna. (...) Gå en extra mil. Ge dem mer än vad de väntar sig. Och ta med dem till platser där de aldrig varit. Vi är beredda att hjälpa till".

- - - -

Nyhetssajten Cnet News har gjort en genomgång av motsvarande riktlinjer för fyra andra operativsystem: Android, HP/Palms Web OS, Blackberry samt nya Windows Phone 7.

Cnet News konstaterar att Android är mest öppet, medan Windows Phone 7 och Web OS tillsammans har de mest detaljerade reglerna för vad en app får innehålla.

Även Nokias favorit Symbian har en uppsättning regler för oacceptabelt innehåll i program som förmedlas via distributionskanalen Symbian Horizon.

Mats Lewan

Mer om: Ipad Appar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt