Apple utmanar Google med Siri-högtalare

2017-06-07 13:56  

Fajten om ditt vardagsrum hårdnar. Nu måttar Apple ett slag mot Google med en smart högtalare som styrs med den digitala assistenten Siri.

I måndags inledde Apple sin årliga utvecklarkonferens Worldvide Developers Conference (WWDC) i San José i Kalifornien.

Under kvällen gjordes ett gäng lanseringar. Bland annat fick publiken se en uppdaterad variant av surfplattan Ipad Pro samt en försmak av det uppdaterade operativsystemet Ios 11.

Men den nyheten stod ut mest under måndagen var något helt annat – nämligen en smart högtalare med produktnamnet Homepod. Det här är Apples första lansering i en ny produktkategori sedan Apple Watch.

Lanseringen var väntat – det har länge ryktats om att Apple arbetar med en konkurrent till Googles högtalare Home och Amazons motsvarighet, Echo.

Kärnan i Home utgörs av Googles digitala assistent, som bland annat användas för att skapa handlingslistor med hjälp av rösten och svara på frågor som annars hade googlats fram. Med högtalaren hoppas Google få tillgång till en större del av användarnas vardagsliv i hemmet.

Apple har samma ambitioner, men har valt ett lite annat tillvägagångssätt. Digitala assistenten Siri finns installerad på högtalaren. Men fokus ligger snarare på själva högtalarfunktionerna än att förenkla vardagsuppgifter för användarna.

Högtalaren är 17,2 centimeter hög, och har en diameter på 14,2 centimeter. Till formen påminner den cylinderformade Homepod om datorn Mac Pro. Under skalet finns Appels systemprocessor A8 – samma chipp som driver Iphone 6. I toppen finns ett skräddarsytt baselement som enligt Apple ska vara kapabel till att ge en djup och rik bas, trots sin ringa storlek. På ovansidan finns också en liten glasyta med lampor som lyser upp när man pratar med högtalaren och visar en vågform som påminner om den som syns på en Iphone när Siri används.

Sex mikrofoner är placerade runt högtalarens midja för att snappa upp användaren röst. I botten finns sju strålformade diskantelement. Tillsammans med bas- och diskantelementen ska programvaran kunna anpassa basstyrkan för att undvika distorsion, samt rikta ljudet i rummet så att det inte eko uppstår, bland annat.

Siris användningsområde är begränsat jämfört med antalet funktioner som de digitala assistenterna i konkurrenternas högtalare kan utföra. Vad som går att göra är bland annat styra Apple Music med rösten, fråga om väder och trafik, ställa en timer samt att kontrollera Homekit-anslutna prylar som lamporer och hemmasensorer. Men du kan inte göra en sökning på internet med rösten eller komponera ett e-postmeddelande, exempelvis.

Prislappen på 349 dollar – motsvarande drygt 3 000 kronor – visar att Apple förmodligen inte ser Homepod som en produkt för massmarknaden utan snarare något som främst ska locka teknikfantasterna. Priset kan jämföras med det för Google Home, som ligger på 109 dollar.

Apples smarta högtalare ska börja säljas i USA, Storbritannien och Australien i december. Det är oklart om och när det kan bli aktuellt med en lansering även i Sverige.

Fakta: Här är Apple Homepod

Mått: 17,2 centimer, 14,2 cenimeter.

Vikt: 2,5 kg.

Färger: Vit och rymdgrå.

Processor: Apples system-chipp (SoC) A8.

Trådlös kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac Wi‑Fi med Mimo.

Pris: 349 dollar, motsvarande drygt 3 000 kronor.

Kommer: I december till USA, Storbritannien och Australien.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt