Apple tar mångmiljonböter för sega Iphones

2020-02-10 08:22  

Apple har gått med på att betala 264 miljoner kronor till franska myndigheter för att ha saktat ned gamla modeller av Iphone. Kritiker menar att bolaget gjort gamla telefoner långsamma för att få kunderna att köpa nya modeller, medan Apple försvarar sig med att det varit nödvändigt.

Det är den franska myndigheten för konsumentfrågor DGCCRF som gjort upp med Apple om bötesbeloppet på 25 miljoner euro, eller 264 miljoner kronor. Myndigheten menar att Apple ägnar sig åt "bedräglig kommersiell praxis". Genom att gå med på att betala böter undviker Apple att frågan går till domstol.

Apple erkände 2017

Efter kritik och spekulationer från oroliga kunder gick Apple 2017 ut med att man gjort en uppdatering av operativsystemet på gamla telefoner, som gör dem långsammare. Kritiker menade att det var för att få kunderna att köpa nya telefoner, men bolaget hävdade att det har att göra med hur batteriet i telefonen fungerar. Enligt Apple försämras batteriet över tid, och telefonens operativsystem måste därför saktas ned för att den ska fortsätta fungera.

Läs mer: Hårt slag för Apple – EU röstar för gemensam standard för laddsladdar

Enligt den franska myndigheten är problemet att Apple inte informerat kunderna om att en installation av det uppdaterade operativsystemet skulle göra telefonerna långsammare. Förutom att betala miljonböter måste Apple nu även informera om beslutet högst upp på sin franska hemsida i en månad.

En bråkdel av omsättningen

Apple skriver i en kommentar till AFP att man välkomnar uppgörelsen med franska myndigheter: "Vårt mål har alltid varit att skapa säkra produkter som uppskattas av våra kunder, och att göra telefoner som håller så länge som möjligt är en viktig del av det".

Apple måste informera om uppgörelsen högst upp på sin franska hemsida i en månad. Foto: Skärmdump

Även om 264 miljoner kronor i böter kanske låter mycket, svider det inte speciellt mycket för just Apple. Under det senaste kvartalet hade bolaget en omsättning på motsvarande 954 miljarder kronor, och sålde Iphones för 538 miljarder.

Fakta: Iphone-modellerna som Apple saktat ned

Sedan Apple gick ut med informationen 2017 har ytterligare modeller fått uppdateringar som saktar ned telefonen. Dessa är Iphone 6 Plus, 6S Plus, 7 och 7 Plus. Samma uppdatering har gjorts med Iphone 8, 8 Plus och X, men bara om de har operativsystemet ios 12.1 eller senare. Telefoner med tidigare versioner än 12.1 berörs inte. Det gäller även Iphone XS, XS Max och XR, men då bara för operativsystem 13.1 eller senare.

Vilken version av ios din telefon har kan du se under inställningar -> allmänt -> om.

Henning Eklund/TT

Mer om: Apple Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt