Apple skissar på lågpris-Iphone

2011-02-14 15:07  
Dagens Iphone kan bli lågrpris-Iphone med samma inkråm men mindre och billigare. Foto: Ill: Jonas Askergren

Apples succémobil Iphone har fått hård konkurrens från de billigare Androidsmobiler som väller ut på marknaden. Nu vill Apple göra en lågpris-Iphone.

Det är affärstidningen Wall Street Journal som i helgen kom med uppgifter om att Apple tvingas möta konkurrensen från Androidmobilerna med Iphonemobiler som inte kostar mer än 200 dollar till konsument utan abonnemang.

Det är mindre än en tredjedel av vad de amerikanska mobiloperatörerna får betala till Apple för en Iphone, som man i dag sedan säljer vidare till konsumenterna till ett lägre pris, men med två års bindningstid.

Enligt Elektroniktidningen går Apples strategi ut på att använda dagens Iphone-plattform för en ny lågpris-Iphone samtidigt som man lanserar en ny, avancerad Iphone 5 på en helt ny plattform.

Det betyder i så fall att den första lågbudget Iphone-modellen kör en Cortex A8-processor, samtidigt som de dyra segmenten av smartmobiler, som lanseras nu, kör dubbla Cortex A9-kärnor och motsvarande.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg finns det en prototyp som är 30 procent mindre än en Iphone 4, och utan home-knapp.

Ett av arbetsnamnen på Apples lågbudgetmobil sägs vara ”N97”, vilket också är namnet – av en slump eller inte – på en Nokiamobil av typen Symbian – som håller sig i de lägre prisklasserna.

Apple är bara trea på marknaden för internetmobiler. Operativsystemet Android och Symbian delar på förstaplatsen.

Apple har hittills koncentrerat sig på de övre prisklasserna medan tillverkarna av Androidmobiler täckt in hela prisspannet.

De billigare Androidmobilerna är byggda kring äldre Armkärnor, som Arm11. Plattformar finns från Qualcomm, ST Ericsson, taiwanesiska Mediatek och kinesiska Rockchip, skriver Elektroniktidningen.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Symbian Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt