Apple riskerar stämning för låst mobil

2016-02-10 13:22  
Foto: Pixabay

Om du lagat din nya Iphone hos någon annan än Apples godkända reparatörer riskerar den att bli värdelös nästa gång du uppdaterar operativsystemet. Nu rasar Applefans mot "fel 53".

Fel 53, eller Error 53, har fått mycket uppmärksamhet de senaste dagarna. Felet dyker upp på vissa Iphone av modell 6 och 6s och låser telefonen helt. Problemet uppstår på telefoner som fått hemknappen med Apples fingeravtrycksläsare utbytt eller skadad och är enligt Apple tänkt att höja säkerheten i telefonen. Men för många kunder kommer det som en total överraskning eftersom telefonen bara verifierar hårdvaran i samband med att operativsystemet uppdateras eller återställs. Det betyder att det kan ha gått lång tid mellan reparationen och att problemet upptäcks.

Charlotte Högberg som arbetar hos den inte auktoriserade reparatören Itechstore är känner väl till problemet.

– Om det kommer in en kund med skadad hemknapp skickar vi dem alltid till Apple i stället, säger hon.

Att felet skulle uppstå även i samband med reparation av till exempel skärmen på telefonen som Apple skriver på sin kundtjänstsida håller hon inte med om.

– Det kan möjligen hända om reparatören är oförsiktig och råkar skada hemknappen under skärmbytet, säger Charlotte Högberg.

Att problemet uppmärksammas bredare just nu tror hon beror på att det nyligen kommit en uppdatering till Ios och att många först nu upptäcker att de är drabbade av problemet.

De som drabbas av Error 53 eller trasig hemknapp har i princip inget annat val än att vända sig till Apple för att få problemet åtgärdat. Enligt flera rapporter lagar inte heller Apple telefonerna utan tvingas ersätta dem med nya. Orsaken till att telefonerna skrotas helt är att hårdvaran i fingeravtrycksläsaren måste stämma med hårdvaran i telefonen för att systemet ska kunna avgöra att ingen försökt ta sig förbi säkerhetssystemet.

I USA har Error 53 lett till legala problem för Apple. Enligt nyhetssajten Cnet har en juristfirma i Seattle börjat samla ihop klagomål för en gemensam stämningsansökan mot Apple. Den omfattar inte bara ersättning för obrukbara telefoner utan också för foton och annat innehåll på telefoner som gått förlorad i samband med att Apple låst dem.

 

 

Jonas Ryberg

Mer om: Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt