Apple Pay har släppts i Sverige

2017-10-24 08:48  
Apple pay lanseras i Sverige. Foto: Eric Risberg

Från och med i dag tisdag går det att använda Apple Pay i Sverige för att betala hos bland annat Pressbyrån och 7-Eleven.

Artikeln har uppdaterats

Det amerikanska teknikföretaget Apple lanserade sin betaltjänst i USA 2014 under buller och bång.

Nu ger sig Apple in på ett gäng nya marknader, bland annat Sverige, Danmark och Finland.

Med Apple Pay kan användarna genomföra köp med sina Iphones, Ipads och Apple Watch-klockorna. Själva köpen veriferas med hjälp av Apple Touch Id-teknik för fingeravtycksinläsning.

Apple Pay går också att använda i fysiska butiker där handlarna har betalterminaler med stöd för kontaktlösa betalningar. Anslutningen sker via NFC-teknik.

Läs mer: H&M:s vd miljonsatsar i smart kort

Med start i dag tisdag kan Apple Pay användas hos bland annat Pressbyrån, 7-Eleven och Elgiganten. Även kunder hos bankerna Nordea och ST1 kan använda tjänsten, förutsatt man har ett Visa- eller Mastercard-kort.

Svenska Izettle har tillsammans med andra betalföretag som Klarna och Bambora pekats ut som de som har mest att förlora på Apple Pays intåg i Sverige.

I en kommentar till Ny Teknik lyfter Izettle fram att man inte ser Apples tjänst som en konkurrent, utan som ett betalningssätt bland flera.

Izettle byggde in stöd för Apple Pay i sina kortläsare under 2015. Nu hoppas det svenska bolaget att Apples betaltjänst kan snabba på genombrottet för kontaktlösa betalningar i Sverige.

– Vi har väntat på detta sedan 2015 då vi var först i Europa med att erbjuda småföretagare möjligheten att ta betalt med Apple Pay. Med lanseringen av Samsung Pay i april och nu Apple Pay kommer kontaktlösa betalningar förhoppningsvis även ta fart i Sverige, säger Johan Bendz, strategi- och kommunikationschef, Izettle.

Läs mer: Här är tekniken som ska göra Samung Pay säkert

Enligt Apple står bolagets betallösning för 90 procent av alla kontaktlösa betalningar på de 20 länder som tjänstens hittils finns i, skriver SvD.se.

Just nu testas en ny funktion - Apple Pay Cash - som innebär att tjänsten får stöd för betalningar mellan privatpersoner via Imessage-tjänsten.

Det är oklart om just den funktionen kommer att finnas med när Apple Pay landar i Sverige.

Men det skulle i så fall betyda att den populära betaltjänsten Swish har tuff konkurrens att vänta - i alla fall bland användare med Iphones.

Även Apples storkonkurrent Samsung storsatsar på en egen kontaktlös betaltjänst. Samsung Pay lanserades i Sverige i våras, och bygger på en annan teknisk lösning än Apples tjänst.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt