Apple öppnar appstore för Mac

2010-10-21 09:37  

Mac forsätter att satsa på appar. I går, onsdag, presenterade Steve Jobs flera nyheter på eventet "Back to the Mac".

Som väntat visades en ny Mac Book air upp. Den uppdaterade minidatorn kommer att finnas i två storlekar, 13,3 och 11,6 tum. Datorn har kunnats göra extra tunn genom att inte ha en traditionell hårddisk utan endast ha ett flash-minne. Tidningen Engadget kan idag avslöja att den nya Mac Book air dock saknar Adobe Flash Player, en nödvändig inställning för att bland annat kolla på SVT Play. Men enligt tidningen går det utmärkt att på egen hand installera flash-spelaren.

På tidigare Mac-datorer har flash-spelaren funnits med i grundinställningarna. Apple fortsätter därmed att distansera sig från Adobes produkter ytterligare genom att låta användaren installera spelaren själv.

Apple kunde även visa upp hur det nya operativsystemet Mac OS X Lion kommer att se ut som förväntas släppas sommaren 2011. Det nya operativsystemet är inspirerat av iOS på iPad och ser ut att ha mycket appar.

Som Chris Anderson nyligen skrev i Wired så är vi allt mindre på internet och allt mer i olika appar. Till exempel läser många nyheter genom RSS-flöden eller kollar sina mail i ett särkilt program, det vill säga en app.

Det här beteendet tar Apple tillvara på som i samband med släppet av nya operativsystemet Lion kommer att presentera Mac App Store – en butik liksom appstore för iPhone fast för datorn som ska ha både gratis- och betalprogram.

Apple presenterade även uppdaterad hårdvaruprestanda för sina bärbara datorer i storleken 15 och 17 tum samt uppdateringar av deras egna datorprogram för multimedia.

Se videoupptagningen från Apples presentation här.

Jonas Melzer

Mer om: Mac Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt