Apple lanserar nya mini-modeller

2016-03-22 11:27 Elsa Persson  

Jättens nya modeller är här. Och de är små.

Igår presenterade Apples vd Tim Cook nyheter från Apple, där bland annat Iphone och Ipad nu finns i nya versioner i mindre format. Telefonen, kallade Iphone SE, har prestanda och funktioner på samma nivå som den senaste Iphone-modellen, 6S, men skärmen är mindre 4 tum, och ser nästan exakt likadan ut som tidigare generationers, mindre Iphone-modeller, vilket syns i en film publicerad av The Verge.

Liksom 6S har nya SE-modellen en A9-processor, kamera med 12 megapixlar, snabbare LTE (där det finns tillgängligt) och Wifi, längre batteritid och stödjer Apple pay med NFS. Anledningen till att välja SE i stället för 6S är helt enkelt att telefonen är mindre - för den som gillar det. Iphone SE kostar 4 695 kronor  för modellen med utrymme på 16GB. Det finns även en modell med utrymme på 64 GB.

Även Ipad Pro kan nu fås i en mindre version, med en skärm på 9,7 tum i stället för 12,9 tum, som tidigare. Den nya Ipad-modellen finns i flera versioner, med olika stort utrymme, där den enklaste modellen kostar 6 695 kronor för 32 GB.

Apples event på måndagen uppskattades inte av alla. I Computerworld skriver John Brandon att det var det tråkigaste Apple-eventet under de 15 år han bevakat företaget, och att han är orolig för Apples produktutveckling när de kallar till sig medier för att presentera vad han kallar för betydelselösa nyheter. Skribenten jämför med Samsungs senaste telefon, som han anser har tagit betydligt större steg i utvecklingen då den exempelvis tål att vara under vatten en stund.

Förutom de mindre versionerna av Iphone och Ipad presenterade Apple nya versioner av sina operativsystem. iOS 9.3 innehåller inga stora nyheter, enligt The Verge, men nya funktioner innebär bland annat att ljuset på skärmen kommer att anpassas efter tid på dygnet, och att Apple news i högre grad kommer att sortera sina rekommendationer för användarna efter toppnyheter.

På morgonen samma dag som Apple presenterade sina nyheter upptäckte forskare på John Hopkins University en svaghet i iMessage som skulle kunna göra att utomstående kan dekryptera och se foton och videofilmer som skickas. Enligt uppgift ska den nya OS-versionen, som nu är tillgänglig, täppa till den buggen. Även användare av övriga Apple-produkter rekommenderas att uppdatera sina operativsystem.

 

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS