Apple köpte moln från en svensk

2011-06-01 14:33  

På måndag lanserar Apple en helt ny molntjänst, kallad iCloud. Namnet är samma som det svenska företaget Xcerions molntjänst hade fram till alldeles nyligen.

– Jag hittade själv på namnet iCloud när vi skulle lansera vårt operativsystem på nätet 2008, berättar Daniel Arthursson, grundare och utvecklingschef på Xcerion.

Han berättar att de fick köpa loss varumärket från en tidigare ägare, man ansåg att det var värt det eftersom namnet passade så bra på Xcerions tjänst. Nu överlåter Xcerion varumärket till Apple.

För mindre än en månad sedan registrerade Apple namnet iCloud i USA och igår, tisdag,  gjordes en registrering i Europa. Xcerion bytte namn på sin tjänst i början av mars.

Än idag pekar flera domäner med namnet iCloud fortfarande mot Xcerions tjänst, nu omdöpt till CloudMe. Dessa domäner pekas sannolikt om på måndag i samband med att Apple berättar mera om sin nya molntjänst.

Det spekuleras i stora internationella tidskrifter att Apple betalat 27 miljoner kronor för affären. Daniel Arthursson vill varken bekräfta eller dementera.

– Jag får inte säga någonting om detta hur gärna jag än skulle vilja. Men jag är väldigt glad över all uppmärksamhet vi får, även om man blir förvånad hur spekulanterna bara kan hitta på en summa rakt ut ur luften, säger han.

När han bestämde sig för iCloud var det ett passande namn eftersom iPhone just hade kommit ut och Xcerion behövde ett lättbegripligt namn för sin tjänst. Namnbytet till CloudMe ligger också det väldigt nära namnet på en Apple-tjänst, MobileMe.

Vad som ska hända med den tjänsten är oklart. Apple har på senaste tiden erbjudit att man får teckna den gratis under tre månader. Samtidigt har de färdigställt ett enormt datacenter i North Carolina. Spekulationerna är nu att tre olika typer av molntjänster ska sammanföras under namnet iCloud. Det handlar då om den gamla MobileMe-tjänsten som utökas med en helt ny tjänst för strömmande musik och film, samt att den tidigare lågmält marknadsförda officetjänsten iworks.com också hamnar där. Den blir i så fallen utmanare till Google Docs och Microsofts Office Live.

– Det är bra att Apple ger sig in på molnmarknaden för det kan öka intresset för vår tjänst, precis som intresset för mp3-spelare ökade när Apple lanserade iPod, säger Daniel Arthursson.

Tomas Carlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt