Apple köper de svenska ansiktsexperterna

2010-09-20 14:09  
Jan Erik Solem Foto: Polar Rose

Apple har köpt Malmöbolaget Polar Rose och dess teknik för ansiktsigenkänning. Varken Apple eller Polar Rose kommenterar dock affären.

Enligt ett styrelseprotokoll från början av september är Apple nu ensam aktieägare i Polar Rose. Det uppger nyhetstjänsten Rapidus som säger sig ha tagit del av styrelseprotokollet.

Enligt Rapidus kommenterar varken Apple, Polar Rose eller den tidigare huvudägaren Nordic Venture Partners affären.

Ny Teknik har utan framgång sökt Jan Erik Solem, teknikchef och grundare av Polar Rose, för en kommentar.

Polar Rose har sedan 2004 utvecklat teknik för bildanalys, främst med fokus på ansiktsigenkänning.

Motsvarande teknik dök upp bland annat i Googles bildverktyg Picasa och i Apples bildprogram Iphoto under 2008.

Med köpet av Polar Rose teknik skulle Apple nu exempelvis kunna förbättra ansiktsfunktionen i Iphoto.

Polar Rose utvecklade först en fristående tjänst som plug-in-program till webbläsare. Via webbläsaren kunde användare hjälpa till att identifiera ansikten och därmed bygga upp en databas som nya ansikten kunde jämföras med.

Senare sålde Polar Rose licenser för tekniken till fototjänster, och gjorde även en egen tjänst som kunde användas inifrån bildsajten Flickr.

Det senaste blogginlägget på Polar Rose hemsida meddelar att tjänsten nu är nedlagd och att Polar Rose fokuserar på licensiering av tekniken.

Blogginlägget avslutas:

"Du kommer kanske att se vår teknik in någon av våra licenstagares produkter framöver. Och om du gör det kan du le och tänka på att ditt stöd gjorde det möjligt!"

År 2007 fanns Polar Rose som ett av två svenska företag på World Economic Forums lista över årets "Technology Pioneers".

Samma år blev företaget ett av fem svenska på den amerikanska tidningen Red Herrings lista över Europas 100 mest lovande "startups".

Och Polar Rose var med på Ny Tekniks lista över Sveriges 33 hetaste teknikbolag 2008.

Mats Lewan

Mer om: Polar Rose Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt