Apple kan sänka priserna på Iphone i Sverige

2019-01-30 08:12  
Apples vd Tim Cook. Foto: TT

Försäljningen av Iphone har minskat med 15 procent på ett år. Nu vill Tim Cook möta tappet med en prissäkning i vissa regioner.

Artikeln har uppdaterats

En orsak till att Apple säljer färre telefoner anses vara den höga prissättningen, inte minst i länder där valutan tappat mycket mot dollarn de senaste åren. Som Sverige.

Som Ny Teknik tidigare rapporterat har priset på en ny Iphone av toppmodellen ökat med 5 000 kronor på tre år när man räknar med inflationen. En bidragande orsak är växelkursen som gör att en Iphone XS av billigaste modell kostar 12 795 kronor i Sverige jämfört med 999 dollar i USA.

Nu säger Apples vd Tim Cook att företaget kommer att se över prissättning på de marknader där växelkursen gjort mobilerna extra dyra.

"Nu när vi i januari gjort en bedömning av det makroekonomiska tillståndet i vissa av de här marknaderna, har vi bestämt oss för att gå tillbaka till en prissättning som står mer i proportion till var de lokala priserna låg för ett år sedan för att hjälpa försäljning i de regionerna", säger Tim Cook till Reuters.

Läs mer: Så har priset på Iphone i Sverige utvecklats under åren

Exakt vilka marknader som ska få prissäkningar framgår inte, men med tanke på den skenande prisbilden i Sverige kan vi nog kvalificiera oss.

Apple säljer mindre än väntat

Apples försäljning för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret, som avslutades i december, blev 84,3 miljarder dollar, något över de nedskruvade förväntningarna. Apple varnade tidigare i januari att försäljningen skulle bli lägre än de mellan 89-93 miljarder dollar som man trott i november. Minskningen från samma kvartal ett år tidigare är 5 procent, skriver Apple i ett pressmeddelande.

Vinsten från första kvartalet lyfte till 4:18 dollar per aktie, från 3:89 dollar ett år tidigare, även det i linje med förväntningarna.

Marknaden reagerade positivt på rapporten och aktien steg med 5,5 procent i efterhandeln.

Iphone-försäljningen minskade med 15 procent jämfört med ett år tidigare. Apples intäkter från tjänster, där Apple Pay och Apple Music ingår, ökade med 19 procent till 10,89 miljarder dollar, i linje med förväntningarna.

Läs mer: Det blåser motvind för Apple

I samband med rapporten varslar elektronik- och mediejätten om att försäljningen för andra kvartalet sannolikt blir lägre än vad Wall Street väntar sig, en signal om att Apple tror på fortsatt svag efterfrågan på Iphone, i synnerhet i Kina, världens största marknad för smarta telefoner.

Applechefen Tim Cook, som står i regelbunden kontakt med USA:s president Donald Trump, säger till nyhetsbyrån Reuters att han är hoppfull om att handelskonflikten mellan USA och Kina kan vara på väg att lösas. Han hyser också optimism om Apples snabbt växande tjänstesektor och säger att företaget överväger att prissätta sina telefoner i lokal valuta i Kina och andra länder på den internationella marknaden, vilket kan gynna försäljningen.

Simon Campanello

Mer om: Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt