Apple-grundaren Steve Wozniak: AI gör människan till husdjur

2015-04-22 05:56  
Apple-grundaren Steve Wozniak varnar för att maskinerna i framtiden kan överglänsa människan. Foto: TT

Steve Wozniak, hjärnan bakom Apples första datorer, varnar för utvecklingen av artificiell intelligens (AI). Han ser risk för att människor förvandlas till maskinernas ”husdjur”.

– Har vi någonsin ersatt en maskin som har ersatt en människa? De kan överglänsa oss, säger Wozniak till Dagens Nyheter om en tänkbar framtid med självprogrammerande datorer och robotar.

På tidningens fråga om hur man ska hantera det, svarar Wozniak:

– Det finns inget sätt. Just nu kan vi hantera det, men vi vill bara lära dem mer och mer utan att veta vad det leder till. Vi vill inte bli som husdjur, men vänta tills de kan tänka själva och programmera om sig själva.

Steve Wozniak är också skeptisk till konsekvenserna för miljön.

– I slutändan handlar allt om energi. Om ekonomin ska fördubblas, så fördubblas energiåtgången. Det betyder, om vi inte får ordning på ren energi, att utsläppen fördubblas.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Apple AI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt