Apple får betala dyrt för klockstöld

2012-11-12 08:58  
Apples klocka t.v. - originalet t.h.

Apple får punga ut med 141 miljoner kronor för att olovligt ha kopierat schweiziska statsjärnvägarnas berömda perrongklocka.

I senaste versionen av Apples mobila operativsystem OS 6 ligger en klocka på skrivbordet som till utseendet är förvillande lik den berömda urtavlan som finns på schweiziska statsjärnvägarnas SBB perrongklockor.

Urtavlan fick sitt utseende 1944 av Hans Hilfiker och har hyllats som en av de främsta symbolerna för 1900-talets design. Särskilt utmärkande är sekundvisaren som har formen av en stoppspade.

SBB har inget emot att formgivningen används av andra, men reglerar användningen genom licensavtal.

Samtal inleddes redan i september och SBB framhöll då att man inte ville bötfälla det amerikanska datorföretaget, utan att man var stolta över att ett företag som Apple valde den schweiziska designen.

Men nu rapporterar tidningen Tages Anzeiger att Apple betalar SBB 141 miljoner kronor. Det ska enligt SBB närmast röra sig om ett licensavtal som reglerar under vilka omständigheter och hur länge som Apple kan använda järnvägsklockan.

Håkan Abrahamson

Mer om: Klocka Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt