Apple börjar ta mindre betalt av små apputvecklare

2020-11-18 15:18  
Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Apple, som kritiserats hårt för sina villkor i App Store, sänker nu sin provision. Men förändringen gäller enbart mindre producenter.

Apple har mött hårt kritik för sina villkor i appbutiken App Store. Bland annat har teknikjättens provisioner kritiserats av teknikjättar som Spotify, Fortnite-utvecklaren Epic Games och dejtingbolaget Match Group.

Nu meddelar Apple förändringar, men bara för verksamheter med intäkter på upp till en miljon dollar, motsvarande cirka 9 miljoner kronor, per år. För dem sätts Apples del av kakan till 15 procent, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

"App Store har fungerat som ekonomisk tillväxtmotor utan like som har skapat miljontals nya jobb och varit en väg mot entreprenörskap för alla med en bra idé. Vårt nya program driver den utvecklingen framåt", säger Apples vd Tim Cook, i en kommentar.

Läs mer: ”Apple One - viktigare än nästa Iphone”

Förändringen träder i kraft 1 januari 2021.

Enligt Apple omfattas majoriteten av utvecklarna som säljer digitala produkter och tjänster i App Store att betala en mindre andel av intäkterna från betalappar och köp inuti appar till Apple.

Frågan är om tilltaget kommer att ta udden av kritiken. För teknikdrakarna som tjänar långt mer än en miljon dollar om året och som varit väldigt kritiska ligger Apples provision kvar på 30 procent.

Enligt Apple självt har en studie av Analysis Group konstaterat att Apples avgiftsstruktur ligger i linje med andra appdistributörer, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Helena Wande/TT

Mer om: Apple Appstore

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt