Apple åker på miljardsmäll efter batteriskandal

2020-03-03 09:53  
Iphone 7, en av modellerna som det har varit problem med. Foto: Kiichiro Sato

"Battery-gate" är debaclet som Apple helst vill glömma. Nu ska teknikbolaget betala över fyra miljarder kronor i ersättning till drabbade Iphone-användare.

Planerat åldrande är en kritiserad process inom industridesign som handlar om att tillverkaren medvetet begränsar en pryls eller varas livslängd. Apple är ett företag som anklagas för att använda sig av planerat åldrande för att stimulera försäljningen av nya Iphones.

Under 2017 briserade "battery-gate"-skandalen, som i korthet handlar om att teknikjätten erkänt att man avsiktligen har gjort äldre modeller långsammare. Detta utan att berätta något för telefonernas ägare.

Argare Iphone-ägare stämde Apple

Enligt Apple var detta en nödvändig åtgärd för att förhindra att slitna batterier skulle få enheterna att stängas av i förtid. Den förklaringen godtogs dock inte av ett gäng användare i USA, som valde att stämma tillverkaren i en så kallad grupptalan.

Läs mer: Apple kan släppa ny, billigare Iphone i mars

Nu har en förlikning nåtts i målet. Uppgörelsen innebär att Apple ska betala 25 dollar till vardera målsäganden. Det blir en riktig miljardsmäll för företaget, som totalt ska betala ut drygt motsvarande 4,7 miljarder kronor i ersättning, skriver Reuters. Avtalet gäller konsumenter som köpt Iphone 6- och Iphone 7-telefoner.

I kölvattnet av ”battery-gate” har Apple tidigare tvingats till flera åtgärder. Bland annat har bolaget bett sina användare om ursäkt och sålt nya batterier till reducerad pris.

Läs mer: Test: Macbook Pro 16 tum – ”Apple har hittat hem igen”

Apple betalar ut miljonbelopp i Frankrike

Dessutom har det lagts till en funktion i operativsystemet Ios som innebär att användaren själv får bestämma hur telefonens prestanda ska påverkas när batteriet är slitet.

Apple har också gått med på att betala 264 miljoner  kronor till franska myndigheter för att ha saktat ner gamla Iphone-modeller.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt