Appen som varnar för buset

2015-08-17 06:09  

Snart är det möjligt för turister att använda en telefonapplikation för att navigera säkert i hela Europa. Det tror ett internationellt forskarlag som nu får 40 miljoner kronor från EU för att ta fram tekniken.

Att besöka en ny stad är spännande, ibland kanske lite väl spännande. För turister kan det vara svårt att veta när det är bra att hålla extra hårt i handväskan, eller om det finns gator som man kanske helt bör undvika.

– Genom mer korrekt information kan man öka tryggheten, och det brukar ju vara så att det inte är så farligt som folk tror, säger Alexander Engström, forskningsassistent på Institutionen för kriminologi vid Malmö högskola, som är ett av lärosätena som deltar i projektet.

Men finns det inte risk att områden svartmålas och att populära turiststråk töms på folk, platser där det av naturliga skäl också förekommer mycket fickstölder?

– Det är en utmaning att hålla balansen mellan att skapa ett informationsflöde mellan olika parter, samtidigt som det ska ske på ett sätt som är schysst rent etiskt, säger Engström och berättar att ett etiskt råd kontinuerligt ska följa utvecklingen.

Sofia, Rom och London kommer att bli pilotstäder. Om knappt tre år är tanken att appen ska introduceras i resten av Europa.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt