Appen som har koll på ditt surfande

2014-03-27 13:31  

Har du en känsla av att du är beroende av vissa internetsidor? Med appen Surfkollen kan du få en bild över ditt beteende.

Hur många sidor besökte du under veckan? Vilka tre sajter var du på mest? Och hur fördelades ditt surfande de dagarna?

Frågorna får svar via den nya gratistjänsten Surfkollen.

- Det är roligt att se sin egen surfbild, det blir en internetselfie nästan. Bland vissa användare blir det en tävling om att få ihop mest sidbesök, säger Ludwig Jonsson, kreativ ledare på reklam- och innovationsbyrån Rodolfo som byggt tjänsten på uppdrag av Nackademin.

Syftet är att få unga att intressera sig för it och att söka till skolans it-utbildningar. Hittills har över 1 600 användare registrerat sig för att kunna se sina egna surfvanor.

Kan detta användas av föräldrar för att se vilka sidor deras barn besöker?

- Ja, men det är inte huvudtanken. Fler användningsområden kan växa fram. Vi har hört att Surfkollen använts av anställda för att kunna visa för sina arbetsgivare att de inte bara besöker Facebook under arbetstid, säger Jonsson.

Surfkollen är en webbläsarplugin som installeras på den dator där användaren vill se sina surfvanor. Tjänsten fungerar för läsarna Mozilla Firefox och Google Chrome. Enligt Ludwig Jonsson bygger tjänsten på att användaren delar med sig av sin webbläsarhistorik under de senaste sju dagarna till bolaget för att göra "selfie"-grafiken.

Hur ser ni på debatten om nätintegritet?

- Vi tar den på allvar. Vi sparar endast bilden om man delar sin färdiga surfbild på Twitter eller Facebook annars sparas ingenting.

Kan programmet installeras ovetandes på någons dator?

- Ja, på en obevakad och olåst dator kan det ske. Men surfhistoriken kan bara ses från den dator där programmet installerats så det går inte att följa någon ovetandes via internet, säger Ludwig Jonsson.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt