Appen som dumpar försäkringspremien

2012-09-03 10:51  
Peter Händel, har utvecklat en app som kan ge bilägare en försäkringspremie baserad på hur han/hon kör. Foto: KTH

Installera en app och få premien för bilförsäkringen kapad med upp till 50 procent. Det kan bli verklighet med en ny app, utvecklad av forskare vid KTH.

Ung eller gammal, tätort eller glesbygd. Dagens bilförsäkringspremie baseras på ålder och var i landet du bor. Det är ett trubbigt instrument som irriterar många. Det tycks det kunna bli ändring på sedan Peter Händel och hans kolleger vid institutionen för signalbehandling på KTH utvecklat en mobilapp som registrerar var och hur bilen körs.

-Ska man prata klarspråk är det anmärkningsvärt att bilförsäkringspremien idag inte baseras på faktisk risk. Kör du bra och säkert ska du givetvis ha en lägre premie, säger Peter Händel i en pressrelease.

Ett av de största försäkringsbolagen i Skandinavien ska nu börja tillhandahålla appen Movelo till sina svenska kunder.

-Installerar bilföraren appen och börjar använda den i sin bil kommer hon eller han att erbjudas möjligheten att teckna försäkring med rabatt. Det kan handla om en prisreducering upp till 50 procent, säger Peter Händel.

Appen kan också hjälpa föraren att köra på ett sätt som spar bränsle, och därmed också miljö och pengar. Data från appen ska även användas av forskarna för att samla in data som kan användas till transportforskning och trafikplanering.

-Man kan styra trafiken på andra sätt än med hjälp av biltullar, säger Peter Händel.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt