Apparaterna kopplar upp

2011-02-08 23:00  
Den amerikanska teleoperatören AT&T har tre miljoner uppkoppade läsplattor, som Amazons Kindle, i sitt nät. I Europa är det vanligare att elmätare och larmprodukter är uppkopplade.

Ericsson talar om 50 miljarder uppkopplade prylar. Liknande visioner fanns på 1990-talet. Varför ska vi tro på det denna gång? - Därför att det redan börjat. Fast i det tysta, säger Eric Levander på Intel i Sverige.

Är ni också trötta på visioner om brödrosten som talar med kaffekokaren och kylskåpet som smsar dig när mjölken är slut? Det var ju så snacket gick i slutet av 1990-talet. Men inte mycket hände.

Nu talas det åter om produkter som talar med varandra. Ericssons vision är 50 miljarder uppkopplade prylar om tio år. I dag finns det 7 miljarder.

Flera andra storbolag har liknande funderingar. Processortillverkaren Intel talar om 15 miljarder uppkopplingar till internet om fem år. Och Telias vision för Sverige är 300 miljoner prylar år 2020.

Enligt Eric Levander, försäljningschef på Intel i Sverige, har anslutningen av prylarna redan börjat.

- Kanske inte i kylskåp och brödrostar ännu. Men det sker mycket ute på företagen. Fast mer i det tysta denna gång, säger han.

I Sverige finns redan 14 procent av alla simkort i prylar. Merparten sitter i elmätare, men också i bilar, larm- och övervakningsprodukter.

De flesta svenska prylarna har Telenor som mobiloperatör, eller M2M-operatör som det också kallas. M2M står för "Machine to Machine".

Telenor var först i världen med att skapa en särskild mobiloperatör för kommunikation mellan prylar. Telenor Connexion erbjuder redan tjänster över hela världen. Nu har många av de stora globala mobiloperatörerna följt efter.

- Utvecklingen inom M2M har verkligen tagit fart. Vi fördubblar intäkter och abonnemang snart sagt varje år, säger Göran Brandt, ansvarig för affärsutveckling på Telenor Connexion.

Göran Brandt ser nu hur allt fler storföretag inser möjligheten att erbjuda helt nya tjänster. Fjärravläsning av elmätare och spårning av containrar är några exempel. Bland Telenors storkunder finns Securitas, Volvo, Scania, Hitachi och GM.

Telia märker också ett större intresse. Nyligen samlade man 300 företagare för ett heldagsprogram om kommunikation mellan prylar. Där talades om allt från energieffektivisering av belysning till övervakning av stora skogsmaskiner.

Det finns i dag ungefär 100-200 miljoner mobiluppkopplade prylar världen över. För en fortsatt tillväxt talar flera lagförslag.

I början av nästa år väntas exempelvis EU godkänna en lag om att alla nya bilar automatiskt ska larma 112 vid en olycka. Det skulle i snitt betyda 15 miljoner nya uppkopplingar om året tills bilparken förnyats. Och i Brasilien infördes nyligen ett lagkrav på spårutrustning i alla nya bilar.

EU har också ett förslag om att alla elmätare ska kunna fjärravläsas år 2020. I USA finns statligt stöd för den typen av investeringar.

I Europa är det företagen som driver M2M-utvecklingen. I USA är det konsumenterna. Amazons försäljning av e-boken Kindle, med mobiltrafik inkluderad i bokpriserna, är ett exempel.

- AT&T har fördubblat sina M2M-abonnemang och har nu 8 miljoner apparater uppkopplade, varav 3 miljoner läsplattor, säger Tobias Ryberg, M2M-analytiker på marknadsföretaget Berg Insight.

De tiotalet experter som Ny Teknik har talat med är eniga om att det som på 1990-talet var fantasier har blivit verklighet. En fortsatt snabb tillväxt är man också övertygad om. Men flera är tveksamma till Ericssons vision om 50 miljarder uppkopplingar redan år 2020.

- Jag har jobbat med det här i över tio år och vet att förändring tar tid. Jag sätter tusen kronor på att Ericssons vision inte slår in. Men jag har gärna fel, säger en av experterna som vill vara anonym.

Norge har 10 000 uppkopplade får

  • Får, bilar, villalarm, elmätare, kreditkortsläsare. e-böcker och varuautomater är redan uppkopplade till mobilnäten.

  • Länge har det funnits otaliga exempel på "möjliga" användningsområden för uppkopplade prylar. Verkliga exempel på storskalig användning har det varit sämre med. Men nu blir de allt fler.

  • Telenor Connexion har avtal med bland andra Securitas, Hitachi, GE, Haldex Volvo, Scania och Daimler och ett antal fåraherdar i Norge.

  • 10 000 får finns uppkopplade till mobilnätet i Norge. Med en "simkortsbjällra" på fåren går det att följa dem på nätet. Abonnemanget kostar 112 kronor per får och år. Priset för bjällran är 1 700 kronor.

  • Med inbyggda simkort i personbilar får räddningstjänsten snabbt information om allt från olyckans position till liter bensin i tanken och antal passagerare med säkerhetsbälte.

  • Lastbilstillverkare säljer in kommunikationslösningen i fordonen som ett verktyg för åkeriägarna att samla in och bearbeta information om sina fordon. Med löfte om effektivisera rutterna, minska bränsleåtgången och planera service.

  • Företag som hyr ut stora maskiner med inbyggda simkort kan kolla upp var och hur mycket de används. Kunderna erbjuds också reservdelar innan det händer något.

  • Tester med simkort i vitvaror pågår återigen. Denna gång är det med lägre försäkringspremier som lockbetet. Vattenskador hör till de dyraste olyckorna i hemmet. Om sim-kortet läser av en skada stängs vattnet av och kunden larmas.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt