Appar spionerar på dig

2010-12-20 12:15  
Foto: Colourbox

Appar som laddas ner till Iphone och Androidmobiler kan ha funktioner så att de fungerar som spionprogram - mot dig.

Wall Street Journal testade 101 appar och noterade att 56 av dessa skickade vidare någon form av uppgift från telefonen till utomstående, exempelvis annonsnätverk, utan att mobilägaren var medveten om det.

Det rörde sig om uppgifter som telefonnumret, ägarens namn, var mobilen befinner sig eller det id-nummer som tillverkaren ger mobilen.

Både Apple och Google säger till Wall Street Journal att man vill skydda mobilägarna genom att kräva att apparna först frågar om de kan sända information vidare.

Men Wall Street Journal noterade att exempelvis appen Pumpkin Maker, ett spel där man gör figurer av pumpor, skickar iväg uppgifter om var mobilanvändaren befinner sig till annonsnätverk utan att användaren vet om det.

Apple valde att inte kommentera den uppgiften.

Wall Street Journal kunde konstatera att av de undersökta apparna som lämnar ut data om användaren var flertalet sådana man betalar för. Många av de appar som finns att ladda ner är gratis, men detta ökade inte risken för att programmet lämnar ut uppgifter om användaren enligt tidningens undersökning.

Apples App Store har 300000 applikationer i sortimentet, Googles Android Market har 100000 för Androidmobiler.

Håkan Abrahamson

Mer om: App app store

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt