App visar när du kan köra bil efter julnubben

2011-12-01 12:51  

Försäkringsbolaget Salus Ansvar har tagit fram en Iphone app som berättar när man kan sätta sig bakom ratten efter alkoholintag. En Android-version kommer senare i månaden.

I jultider ökar svenskarnas aptit för julmat men även öl, vin och snapsintaget ökar.

Försäkringsbolaget har genomfört en undersökning som visar att hälften av svenskarna är osäkra om alkoholen lämnat kroppen när de sätter sig för att köra bil.

Därför har bolaget tagit fram appen "Körklar?".

Tanken är att med viss information som vikt, kön, alkoholintag och när alkoholen intogs ska, med hjälp av appen, kunna mäta hur lång tid det tar att förbränna en viss mängd alkohol.

Salus Ansvars vd Anna-Karin Laurell vill genom bland annat den nya appen höja medvetenheten kring bilkörning och alkohol och få folk att avstå att köra "dagen efter".

- Mängder av svenskar känner sig osäkra och behöver hjälp med att bedöma om de är redo att köra eller inte, säger Anna-Karin Laurell.

Varje nedladdning innebär att Salus Ansvar skänker 1 kronor till Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

Jonas Karström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt