App skakar om taxivärlden

2014-09-01 06:06  

Med en app har amerikanska Uber skakat om taxivärlden. Svenska Taxiförbundet befarar snedvriden konkurrens och risk för skattefusk när bilarna saknar taxameter.

Helt fel, kontrar Ubers svenske vd.

Uber startades 2010 av en IT-entreprenör i San Francisco. Med exklusiva bilar och en app som tar hand om all kommunikation, inklusive betalning, utmanade bolaget den erkänt dåliga taxiservicen i staden.

– Uber är inte en taxirörelse, det är en teknikplattform som effektivt kopplar ihop passagerare med förare, säger Robin Reznik, vd för Uber i Sverige.

Bolaget växer explosionsartat och finns i dag i över 170 städer. Sedan 2013 är Stockholm en av dem. I augusti startades verksamhet även i Göteborg.

Google investerade förra året 1,8 miljarder kronor i Uber, och i förra veckan nådde hajpen nya nivåer med nyheten att Barack Obamas tidigare kampanjledare David Plouffe anslutit sig till bolaget.

Men uppstickaren uppskattas inte av den etablerade taxinäringen runt om i världen, och häftiga protester har följt i dess spår. I juni arrangerades strejker på flera håll i Europa. I USA hotas bolaget av stämningar i flera städer.

Kritikerna finns även i Sverige.

– Vi har inte synpunkter att det kommer en ny aktör och utvecklar branschen. Men Uber följer inte den svenska lagstiftningen, säger Claudio Skubla, kommunikationschef på Svenska Taxiförbundet.

Uber har dispens från kravet på taxameter i Sverige. I taxametern sparas information om hur mycket bilen färdats med och utan passagerare, till exempel. I Ubers fall finns det ingen chans till kontroller, hävdar Skubla.

Han tycker inte heller att Uber bidrar med något nytt just i Sverige.

– Taxibranschen i Sverige är avreglerad och ligger teknisk och servicemässigt väldigt långt fram. Flera taxibolag använder sig redan av appar, säger han.

Det är kritik som Robin Reznik slår ifrån sig på alla punkter.

– Regleringen som finns för transportbranschen är satt innan det fanns smartphones och innan den digitala teknologin hade slagit igenom. Nu har vi nya förutsättningar, säger han.

– Det system som vi har dokumenterar alla transaktioner. Det är lätt för myndigheter att kontrollera.

2016 ska ändringar av de nuvarande reglerna genomföras. Båda sidor hoppas att politikerna ska ha lyssnat på just deras argument till dess.

Uber värderas i nuläget till 18 miljarder dollar, cirka 124 miljarder kronor, vilket gör det till ett av det största nystartade bolagen i Silicon Valley.

– Den här tekniken har verkligen en plats, säger Robin Reznik.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt