App ska ge synskadade koll på nya pengar

2015-07-31 12:01  
Med start 1 oktober i år ska de svenska sedlarna och mynten bytas ut. Foto: TT

”Detta är en 20-kronorssedel. Ogiltig efter 30 juni 2016”, hörs riksbankschef Stefan Ingves omisskännliga stämma säga när man håller telefonkameran över en tjuga.

– Tanken med den funktionen är främst att synskadade ska få hjälp att identifiera sina sedlar och få veta när de blir ogiltiga, berättar Christina Wejshammar, kontantansvarig på Riksbanken.

Den nya appen "Kolla pengarna" är en del av Riksbankens informationskampanj inför lanseringen av det omfattande utbyte av sedlar och mynt som inleds den 1 oktober i år. Då införs nya sedlar i valörerna 20 kronor, 50 kronor, 1 000 kronor och den helt nya 200-kronorssedeln.

– Det här är ett jättestort projekt som kommer att beröra precis alla i Sverige, säger Christina Wejshammar.

Ett viktigt steg i kampanjen är att lära människor känna igen de nya sedlarna, säkerhetsdetaljerna och vilka valörer som blir ogiltiga.

Igenkänning är viktig ur säkerhetssynpunkt. De nya sedlarna har visserligen en mängd säkerhetsdetaljer, men vid sedelskiftet kan osäkerhet uppstå.

– Det finns en ökad risk precis vid övergången innan människor hunnit bli familjära med de nya sedlarna, säger Christina Wejshammar.

Ny Teknik:

Läs mer: Många säkerhetsdetaljer i Sveriges nya sedlar

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Synskadade App

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt