App ger rabatt på försäkringen – om du promenerar

2016-02-11 09:33  
Foto: Corbis

Nu kommer mobilappen som räknar dina steg och kan ge rabatt på försäkringspremien. Men alla är inte övertygade om att det är rätt väg att gå. Konsumenternas försäkringsbyrå håller koll på utvecklingen.

Om du går minst 7 500 steg per dag får du rabatt på din sjuk- och olycksfallsförsäkring hos bolaget Moderna försäkringar, som enligt egen uppgift är först i Sverige med upplägget. Som mest kan det bli 15 procents rabatt för den som knatar 9 500 steg om dagen.

– Vi har inte hittat någon svensk undersökning om hur många steg man i genomsnitt tar. Men studier i andra länder pekar mot mellan 5 000 och 6 000 steg, säger Torbjörn Annerfors, innovationsansvarig på Moderna.

Syftet är förstås att få försäkringstagaren att röra sig mer i vardagen, så att man förebygger sjukdomar och ohälsa. Utgångspunkten är att man bär mobiltelefonen på sig, så att appen känner stegen.

– Men vi tar hänsyn till att man rör sig även utan mobilen, till exempel på semestern, säger Torbjörn Annerfors.

Konsumenternas försäkringsbyrå har ögonen på utvecklingen av individanpassade försäkringar.

– Vi får utvärdera och se om de leder till att någon grupp blir missgynnad, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på byrån.

Moderna har redan en bilförsäkring där en app granskar hur trafiksäkert man kör. Folksam har en liknande på gång, men däremot inget som mäter våra rörelser i förhållande till en personförsäkring.

Trygg-Hansas vd Johan Agerman ser risker med utvecklingen.

– Frågan om den personliga integriteten måste redas ut ordentligt först, anser han.

– Det är en sak att använda data om bilar, hus och adresser. Men ska vi använda hälsodata? Det är jag oerhört tveksam till. Det kan finnas nedärvda saker i ditt dna som påverkar, säger Johan Agerman.

   

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: App

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt