Äntligen patentavtal med Apple för Ericsson

2015-12-22 08:52  
Foto: Alamy

Efter ett års stridande har Ericsson och Apple enats. Ericsson räknar nu med patentintäkter på 13-14 miljarder kronor för 2015.

Förra året fick Ericsson in 9,9 miljarder kronor på sina patent. I år räknar bolaget med en ökning till 13-14 miljarder kronor.

En förklaring till den kraftiga ökningen är avtalet som slutits med Apple. Ericsson vill dock inte avslöja hur stor andel.

Ericsson och Apple har stridit om patentavtalet sedan den 15 januari i år. Först i går blev det klart. Avtalet som stäcker sig över sju år gäller patent för 2g, 3g och 4g, men sägs också inbegripa licenser för kommande 5g-lösningar.

Enligt Ericsson kommer Apple att först betala en engångssumma, sedan en avgift på försäljningen av mobila produkter. Uppgifterna är inte officiella.

Investeringsbanken ABG Sundal Collier uppskattar att kostanden för Apple ligger på 0,5 procent av intäkterna för försäljningen av Iphone och Ipad.

Ericsson och Apple har också bestämt sig för att samarbeta inom utvecklingen av 5g, optimering av nätverken och videokommunikation.

Ny Teknik har tidigare berättat om när Apples Steve Jobs ringde Ericssons dåvarande vd Carl-Henric Svanberg för att göra upp om patentlicenserna. Det var hösten 2006.

Den gången fick Ericsson också en engångssumma och sedan "ett antal dollar per mobiltelefon Apple sålde", enligt Svanberg.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL