Äntligen - nu kan du vända på usb-kontakten

2014-08-13 09:06  
Den nya usb-kontakten Typ C, tillsammans med standardkontakten Typ A och den mindre Typ Micro-B. Foto: USB 3.0 Promoter Group

Nu är den klar – specifikationen för den nya usb-kontakten som går att vända. Den är betydligt mindre än standardkontakten och är avsedd att passa både mobila apparater och vanliga datorer.

Det är industrigruppen USB 3.0 Promoter Group som nu meddelar att specifikationerna för den nya kontakten Usb typ C nu är klar.

Kontakten är ungefär lika stor som de nuvarande små usb-kontakterna som kallas Micro typ-B, med en öppning för kontakten som är 8,4 x 2,6 mm.

Liksom Apples "lightning connector" går den att vända, och därmed slipper man äntligen trasslet med att prova på vilket håll usb-kontakten ska stoppas in.

Kontakten är specificerad för att klara att anslutas 10 000 gånger och är dimensionerad för strömmar på tre ampere i standardkablar och fem ampere i själva kontakten.

Den nya kontakten passar inte i äldre usb-kontakter, men passiva adaptrar för anslutning till alla de äldre kontakterna kommer att finnas.

USB 3.0 Promoter Group påpekar att Typ C-kontakten i kombination med standarderna Super Speed USB 10 Gbps för hög bandbredd och USB Power Delivery för laddeffekter upp till 100 watt, ger stora möjligheter.

Industrigruppen består av HP, Intel, Microsoft, Renesas Electronics, ST Microelectronics och Texas Instruments.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt