Äntligen kan 3g-näten nå ut i skogen

2009-03-30 12:03  

Nu ska 3g-näten till slut få möjlighet att nå ut i Europas skogar och glesbygd. EU håller på att släppa fram 3g-näten på gamla gsm-frekvenser som har bättre räckvidd.

Allt talar för att EU snart kommer att tillåta användning av 3g på gsm-frekvenserna i 900 MHz-bandet. Det uppger nyhetstjänsten Total Telecom.

Det betyder att 3g-näten i ett slag kan få omkring fem gånger mer täckningsyta per basstation än tidigare, eftersom gsm-bandet har lägre frekvens än det nuvarande 3g-bandet.

Konsekvensen är att det blir betydligt enklare att bygga 3g-täckning i glesbygd.

Redan klart i Sverige
I Sverige harPTS redan tagit motsvarande beslut, och samtidigt gett 3g-operatören Tre en plats i bandet vid sidan av de ordinarie gsm-operatörerna.

Ericsson hör till dem som uppskattar EU:s beslut, eftersom de kan leda till ny försäljning av utrustning till mobilnät.

- Vi väntar oss många beslut på 900-bandet snart, säger Mikael Halén, ansvarig för Ericssons kontakter med bransch och myndigheter på Ericsson, till Total Telecom.

- Det här är beslutet vi väntat på. Vi ser det som ett banbrytande beslut som tar bort de sista hindren för att öppna spektrumet för användning med nya bredbandstjänster, säger han.

Urusla frekvenser tidigare
I själva verket har kritiker till utbyggnaden av dagens 3g-nät länge hävdat att de nuvarande 3g-frekvenserna på 2100 MHz är urusla eftersom de har så kort räckvidd.

Men en anledning till att 3g-näten ligger där de ligger är att detta helt enkelt var det enda bandet med tillräckligt ledigt utrymme världen över i slutet av 90-talet då 3g-standarden wcdma/umts skulle spikas.

Samma problem för 4g
4g-tekniken som får sin premiär i sommar med datahastigheter på 100 megabit/s har drabbats av samma problem. De första näten byggs på 2600 MHz som har ännu sämre räckvidd.

Runt hörnet väntar dock attraktiva gamla tv-frekvensermed utmärkta egenskaper.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt