Anteckna smartare med mäktig penna

2008-09-16 23:00  

Livescribe Pulse är drömpennan för alla som antecknar medan andra pratar, och som är trötta på att inte kunna tyda kråkfötterna i efterhand.

Ha nu inga förhoppningar att Pulse ska kunna förbättra din handstil. Men däremot gör pennan det möjligt att gå tillbaka till källan, att lyssna igen på vad som faktiskt sades. För samtidigt som bläcket flödar spelar pennan in allt som sägs.

Men funktionerna är mycket mer avancerade än vad en vanlig diktafon kan leverera.

Tack vare att Pulse använder sig av svenska Anotos teknik, en kamera i pennspetsen som registrerar ett mönster med små, små diskreta prickar på specialpappret, kan den nämligen koppla anteckningarna till inspelningen.

Genom att peka på ett ord, antingen på det fysiska pappret eller i kopian som skapas på datorn, hoppar man direkt till motsvarande position i ljudinspelningen.

Längst ner på varje pappersark finns funktionsrutor för att spola framåt och bakåt, för att lägga till bokmärken och för att justera volymen.

Men det som händer på pappret är inte allt. I datorn blir alla anteckningar dessutom sökbara. Programmet som hanterar anteckningarna har teknik som tolkar handstil, så länge den är någorlunda snygg.

För den som antecknar ofta, mycket och viktigt, lär prislappen inte avskräcka. Den billigaste modellen, med ett minne på en gigabyte, kostar 150 dollar.

Tillkommer gör dock det särskilda pappret med Anotos patenterade prickmönster, som krävs för att Livescribe ska fungera. Men också priserna på block och anteckningsböcker är acceptabla. Fyra block à 100 sidor kostar 20 dollar.

Svagheter finns givetvis också. En är social. För att få maximal ljudkvalitet på inspelningen krävs att de kombinerade hörlurarna och mikrofonerna sitter instoppade i öronen. Inte alla mötesdeltagare kommer gilla åsynen av en kollega som ser ut att lyssna på musik när vd drar strategierna för de kommande tolv månaderna. Och en anslutning för en kraftfullare, extern mikrofon hade varit bra.

Mac-stöd finns ännu inte, och Europalanseringen är inte klar. Livescribe hänvisar i stället europeiska spekulanter till Amazon, för direktimport.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt