Antalet digitala vårdbesök ökar kraftigt

2018-06-15 10:50  
Läkarappar såsom KRY, Min Doktor, Doktor 24, MediCheck. Foto: Janerik Henriksson / TT

Antalet digitala läkarbesök ökar kraftigt. Patienter i storstäderna är de mest frekventa användarna och 90 procent av dem är under 50 år. Det visar den kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

”Såväl landsting som privata aktörer erbjuder åtskilliga digitala vårdtjänster inom en rad olika områden. Tjänsterna genomförs genom exempelvis videosamtal, chatt och textmeddelanden, och det finns möjlighet att träffa bland annat läkare, barnmorska och fysioterapeut”, säger Charlotte Pihl, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Sedan digitala läkarbesök började rapporteras in till Sveriges kommuner och landsting (SKL) har antalet besök ökat i snabb takt. I april 2017 skedde drygt 13.000 besök digitalt, vilket kan jämföras med drygt 35.000 i april i år.

Invånare i Stockholms läns landsting stod för 43 procent av besöken och hudsjukdomar och infektioner utgjorde de vanligaste sökorsakerna, visar kartläggningen. Flest besök registreras mellan klockan 8 och 10 måndag–fredag och det är fler kvinnor än män som använder tjänsterna.

Läs mer: Svenska vårdappen växer – öppnar i Frankrike och Storbritannien

Ett problem med digitala vårdbesök är kvalitetsuppföljningen, något flera landsting säger sig sakna förutsättningar för att göra vid dessa typer av besök.

Därför föreslår Socialstyrelsen att detta bör ske nationellt.

”Socialstyrelsen ser att det finns skäl för uppföljning av kvalitet på nationell nivå”, säger myndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt