Anssi Vanjoki får mer makt i Nokia

2010-05-11 13:17  
Anssi Vanjoki Foto: Nokia

Nu är det klart med ledningsförändringarna, som Ny Teknik skrev om i går. Anssi Vanjoki får ett tyngre ansvar. Han blir chef för den nya och viktiga enheten "Mobila lösningar".

Nokia gör nu ytterligare en organisationsförändring för att ”öka konkurrenskraften och kundupplevelsen. Den träder i kraft den 1 juli i år.

Bolaget delas då upp i tre enheter för att ”påskynda verkställandet och innovationen”, skriver Nokia i ett pressmeddelande.

Ny Teknik skrev igår om att förändringar var på gång, enligt spekulationer från Finland.

Och i dag står det alltså klart att den person som fått ett större ansvar och som ska se till att få fart på förändringsarbetet ärAnssi Vanjoki.

Han är i dag marknadschef med ett förflutet som chef för mobiltelefonerna. Han sägs vara den som alltid får saker gjorda. Han är bolagets visionär, var drivande bakom Club Nokia, och initiativtagare till Nokias nya operativsystem Maemo/MeeGo för de framtida mobila värstingprylarna. Många trodde att han skulle bli vd efterJorma Ollila. Men Ollila valde den gången i stället sin parhäst under 20 år -Olli-Pekka Kallasvuo. Anssi Vanjoki har varit på Nokia sedan 1991, och suttit i ledningsgruppen ända sedan 1998. Han är född 1956 och kallas ibland ”Nokias Steve Jobs”.

I den nya viktiga enheten ”Mobila lösningar” ingår både de avancerade mobilerna och tjänsterna (exvis Ovi). Ansvarig för de smarta mobilerna med Symbian som operativsystem blir nykomlingen Jo Harlow. Ansvarig för de mest avancerade datorlika mobilerna baserade på operativsystemet Meego blirAlberto Torres. Och chef för tjänsterna blirTero Ojanpera. Alla dessa tre herrar kommer att rapportera till Anssi Vanjoki.

Fler namn

Ny chef för de enklare mobilerna blirMary McDowell, som tidigare ledde enheten ”Affärsutveckling”.

Niklas Savander, som är vice vd för enheten Tjänster, blir ny marknadschef efter Vanjoki.

Kai Östämö, som idag är chef för ”Devices” blir i stället utvecklingschef och ansvarig för affärsutveckling.

Ny i ledningsgruppen ärRich Green, som blir FoU-chef.

Rich Simonson, som under en kortare tid varit chef för de enklare mobilerna, lämnar bolaget vid halvårsskiftet.

Mer om: Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt