Anotos penna räddar kor i Afrika

2009-06-04 14:06  
Pennan lagrar data och sänder via mobiltelefon till hälsomyndigheterna (Copyright Phillip Fong, FAO)

FN har skaffat ett nytt hjälpmedel för att förhindra utbrott av epidemier bland kreatur: Lundabolaget Anotos digitala penna och papper.

Vid utbrott av smittsamma sjukdomar som mul- och klövsjuka eller rabies gäller det att agera snabbt för att förhindra en katastrof. Men i Afrika har det i genomsnitt tagit tre månader för larm från lokala veterinärassistenter att nå FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, myndigheter och nationella veterinärkontor.

Det problemet ska Lundabolaget Anotos digitala penna och papper lösa. Veterinärassistenterna fyller i protokoll tryckta på pappersark, som är täckta med företagets patenterade prickmönster. Information lagras då i pennan och sänds vidare via en mobiltelefon. På så vis kan informationen nå myndigheterna på några minuter eller möjligtvis dygn.

– FN behövde en lösning som gav lång batteritid och möjlighet att skicka undertecknade dokument digitalt. Datorer eller handdatorer var därför inget alternativ. En annan stor fördel med vår teknik är att personalen inte behöver specialutbildas. Penna och papper kan alla redan använda, säger Ebba Åsly Fåhraeus som är marknadschef på Anoto.

Efter en testperiod på 18 månader finansierar Afrikanska utvecklingsbanken nu tekniken i sex länder: Namibia, Zambia, Mocambique, Malawi, Tanzania och Zimbabwe. Förutom vid utbrott av sjukdomar så kan tekniken exempelvis användas för att rapportera torka och översvämningar.

För Anotos del innebär avtalet inga stora intäkter, men Ebba Åsly Fåhraeus ser det som en viktig referens som visar att tekniken har en marknad även i utvecklingsländer.

– FN tittar till exempel på hur den kan användas i andra typer av epidemibekämpning som hiv och aids, säger Ebba Åsly Fåhraeus.

Anoto hette ursprungligen C Technologies och grundades av Christer Fåhraeus år 1996 kring en teknik för att överföra handskriven text och teckningar till datorn. År 2000 noterades bolaget på Stockholmsbörsen. Under årets första kvartal uppgick omsättningen till 62 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Mer om: Läspenna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt