Ännu ett land lägger på GSM-luren för gott

2017-01-23 11:15  
Nokias GSM-modell 3210. Foto: Alamy

Singapore (TT). Ringer du fortfarande med en gammal Nokia eller annan "klassisk" mobiltelefon? Nu kan början till slutet för sådana lurar skönjas. I år sällar sig Australien och Singapore till länderna som stänger av de äldre GSM-sändarna, även känt som 2G.

Singaporianerna är bland de flitigaste i världen på att använda smarttelefoner. Men enligt nyhetsbyrån AFP använder 140 000 telekunder i stadsstaten fortfarande knapptelefoner, som i stor utsträckning inte har 3G eller 4G.

I april får dessa lägga på för gott, eller uppgradera. Då stänger samtliga operatörer - M1, Singtel och Starhub - av de så kallade 2G-näten, för att frigöra värdefullt frekvensutrymme.

Första Iphone

Tidigare har Japan och Sydkorea stängt sina 2G-nät. Och senare i år går Australien samma väg.

Det är bara tio år sedan Apples första Iphone sparkade igång smarttelefon-revolutionen. Ironiskt nog var den modellen dock inte utrustad med 3G-uppkoppling. Det var en finess som kom i uppföljaren 2008.

Och mobiltelefoner med knappsatser, ofta utan 3G- och 4G-möjlighet, säljs fortfarande över hela världen. De kostar bara några hundralappar och batteritiden kan vara flera veckor.

 

Läs också:

Läs mer: 250 000 har förbokat Nokias nya mobil

 

– Nu kan en telefon kosta från 100 Singaporedollar (600 kronor), har byggarbetaren Amin Sarkar tidigare sagt till Channel News Asia.

– Att skaffa sådana (3G/4G-telefoner) kommer att kosta oss 200 dollar eller mer.

3210 bäst

Andra framhåller att man ofta får bättre täckning med 2G. Mindre rumsrena argument har framförts av kriminella i Storbritannien, som rapporteras betala dyrt för gamla Nokia-lurar eftersom de är så små att de går att smuggla i kroppsöppningar, och i sin omodernitet är svårare att avlyssna.

Londontidningen The Guardian utnämnde häromåret, med glimten i ögat, Nokias storsäljande GSM-modell 3210 till världshistoriens bästa telefon.

Och internationellt lär 2G överleva även de nya 5G-nätens intåg om något år. Antalet smarttelefoner beräknas av analysföretaget IHS Markit om fem år närma sig antalet människor på jorden, 6 miljarder respektive drygt 7,5 miljarder. Ändå väntas då var tionde abonnemang eller kontantkort globalt vara 2G, de flesta av dessa i Afrika och Latinamerika.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt