Andersdotter en av världens viktigaste nätaktivister

2013-01-03 15:30  
Amelia Andersdotter, Piratpartiets EU-parlamentariker.

EU-parlamentarikern Amelia Andersdotter, Piratpartiet, rankas som en av världens mest inflytelserika internetaktivister av internettidningen The Daily Dot.

The Daily Dot är en amerikansk nättidning som bevakar vad som sker på internet, och har listat förra årets tio viktigaste nätaktivister i världen.

På femte plats finns svenska Amelia Andersdotter, Piratpartist och EU-parlamentariker. Motiveringen är att hennes arbete mer än någon annans bidrog till att stoppa Acta-avtalet när EU-parlamentet röstade om det i juli förra året.

Acta, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, var ett avtal mellan EU och en rad länder, bland andra Australien, Japan, Mexico och USA, med syfte att stoppa piratkopiering och varumärkesförfalskning. Förslaget kritiserades för att ha förhandlats fram under hemlighetsmakeri, för att stå i strid mot EU-rätt och medborgerliga fri- och rättigheter och kriminalisera generiska läkemedel. Kritiken mot avtalet ledde till stora folkliga protester i Europa.

Listan över nätaktivister toppas av Alexis Ohanian, en av grundarna av Reddit, för hans arbete med att stoppa Sopa, ett amerikanskt lagförslag om piratkopiering på internet.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt