Anders Svärd ny chef för underrättelsenämnd

2009-03-12 15:04  

Regeringen utsåg i dag Anders Svärd, tidigare centerpolitiker, som ny ordförande i Försvarets underrättelsenämnd efter avhoppade Anders Björck.

Försvarets underrättelsenämnd, FUN, har som uppgift att på uppdrag av riksdagen kontrollera att den civila underrättelsemyndigheten Försvarets radioanstalt, FRA, arbetar i enlighet med svensk lag.

Nämnden förstärktes i december med en rättslig funktion, bestående av fyra ledamöter, varav två jurister, som kallas signalspaningskontrolldelegationen.

Anders Björck, landshövding i Uppsala och tidigare försvarsminister, hoppade av ordförandeskapet för en tid sedan i protest mot de nya förslaget till FRA-lag som i 15 punkter syftar till att stärka skyddet för den personliga integriteten. Han hade då suttit i nämnden i tolv år.

– Jag har tänkt över detta noga. Lagarna och den kontrollverksamhet man nu tänker sig främjar varken integriteten eller effektiviteten. Jag tror inte på de lösningar som har genomförts och de som nu skisseras från den 1 juli. Då tycker jag det är enklast och renhårigast att de som tror på det här får driva det vidare, sa Anders Björck för Svenska Dagbladet.

Regeringen valde i dag att utse Anders Svärd som Björcks ersättare men som en tillfällig lösning.

Enligt det departementsförslag som nu diskuteras ska nämnden stöpas om och att bli en mer kraftfull rättslig instans, ledd av två domare. En proposition som omfattar lagändringarna läggs fram i maj och först efter sommaren väntas riksdagen fatta beslut.

Anders Svärd sitter redan som ledamot i FUN och får axla ordförandeskapet under en ytterst kort tid, nämligen fram till den 30 juni 2009.

I sommar tar hans fyraåriga förordnande som ledamot i FUN slut.

Anders Svärd är vägmästare från Kumla och har i omgångar varit riksdagsledamot för centerpartiet och dessutom arbetat som ledamot i den parlamentariska Försvarsberedningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt