Analytiker: ”Ericssons rapport är jättebra”

2019-10-17 10:10  
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: TT

Krisdagarna är över för Ericsson. Rapporten för tredje kvartalet är jättebra, och lovar en stark utveckling framöver, enligt analytiker.

Bra tryck i efterfrågan på 5G, och smarta tekniska val som gör Ericssons tekniska lösningar attraktiva. Analytikerna är mycket nöjda med Ericssons resultat för tredje kvartalet.

– Nordamerika går bra. Det verkar som om det är bättre fart i efterfrågan, säger Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken.

Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, är också nöjd.

– Ericssons rapport är jättebra. Helt i linje med de spekulationer som började komma inför rapporten, om höjda försäljningsmål, säger han.

Daniel Djurberg pekar på de lyckosamma teknikval som Ericsson gjorde tidigt när det gäller 5G. De har gjort att Ericssons lösningar är både billigare och enklare att investera i än exempelvis Nokias.

Visat styrka

Visst, det fanns ett hopp om att även försäljningsmarginalerna skulle öka, men riktigt så blev det inte nu, konstaterar Jonas Olavi.

– Men det här visar styrka. Det är mycket kraft i 5G. Vi har underskattat den kraften.

Resultatet för tredje kvartalet visar att den väg Ericsson valt är rätt. Börje Ekholms drag under den djupa krisen i bolaget då han tog över, att stöpa om bolagets inriktning från rådgivare till leverantör, var riktigt, konstaterar han.

Ericssons krisdagar är över, enligt de båda.

– För tillfället är det en stark cykel, säger Daniel Djurberg.

Liten nedgång

Ericsson flaggar för en liten nedgång i USA-försäljningen, men det beror på att operatörerna där håller på att fusioneras, förklarar de.

Frågan är dock hur mycket av Ericssons framgång som beror på att konkurrenten Huawei nu dras i smutsen i handelskonflikten mellan USA och Kina, och den skepsis som finns kring kinesiska bolag.

– Ericsson har hjälpts av en rad olika saker, som teknikvalet för 5G, valutaeffekter med dopad krona och att Donald Trump sänkt skatter i USA. Huawei har inte haft någon stor framgång i Nordamerika, säger Daniel Djurberg.

Jonas Olavi förklarar att Ericssons framgångar helt är bolagets egna, inte någon Huawei-effekt.

Läs mer: Miljardförlust för Ericsson – som ser momentum

För bara ett par veckor sedan stod det klart att Ericsson ska betala enorma belopp i böter till amerikanska myndigheter för tidigare korruptionssynder.

– Det kan man nog dra ett streck över nu. Börje Ekholm har bockat och bugat och bett om ursäkt, säger Jonas Olavi.

Daniel Djurberg förklarar att den jättestora summan som ska betalas till och med kan vara bra för Ericsson, och också för andra bolag.

– En så stor bot tar man inte lättvindigt på. Det är bra för alla industrier. Då kan man inte bete sig hur som helst, och frågan försvinner från dagordningen hos operatörerna . Det är bra, säger Daniel Djurberg.

Mer om: Ericsson 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt