"Analysen fungerar som Pricerunner för kunderna"

2011-04-18 23:00  
Helen Ahlbom

Analysen över 4g-bolagen från ABI Research, som redovisas här intill, sticker ut från resten. Där rankas Ericsson som fyra. De flesta andra jag har läst håller Ericsson som etta.

<p>Xavier Ortiz på ABI Research betonar för mig flera gånger att det "egentligen" var väldigt liten skillnad mellan 4g-bolagen. Flera andra rapportförfattare jag talat med förefaller mer erfarna. Men alla rapporter från de kända analyshusen är viktiga. </p> <p>För Ericssons ledning och anställda är jämförelserna där det egna bolaget får dåligt betyg extra viktiga att ha koll på.</p> <p>För en sak kan man vara säker på. Ericssons kunder läser alla analyser. De fungerar som ett "Pricerunner för 4g-system", ett ställe där konsumenten kan få en första översikt av pris och prestanda.</p> <p>Egentligen är det förstås omöjligt att ranka leverantörernas 4g-erbjudande i ett så här tidigt skede. Ändå sker det hela tiden. </p> <p>Lättast är att jämföra antal kontrakt. Det sker hela tiden, trots att ingen hänsyn tas till kontraktens storlek. På en sådan lista hamnar Ericsson trea, efter Huawei och Nokia Siemens. </p> <p>En jämförelse räknat i kronor är svårare, eftersom få bolag avslöjar kontraktsvärden och marknaden är i sin linda. Analysfirman Gartner har ändå gjort ett försök (se diagram). Där är Ericsson etta. </p> <p>Bland de mer omfattande analyserna finns en från Gartner, daterad maj 2010. Där får Ericsson bäst betyg. Analytikern Sylvain Fabre är just i färd med en uppdatering. Han vill inte avslöja mer än att Ericsson fortfarande är i ledning, men att andra närmar sig. </p> <p>Analysfirman Infonetics har också Ericsson som etta, tack vare bolagets "extremt starka radiosida". I analysen varnas dock för bolagets svaga fasta sida. </p> <p>En sak är klar. 4g-matchen är långt ifrån avgjord.</p>

Mer om: 4G Nokia Siemens

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt